Hvis du er uheldig at påkøre et rådyr eller andet hjortevildt, skal du holde ind til siden og ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812, med mindre dyret er død på stedet. Dyrenes Beskyttelses Vagtcentrals medarbejder vil vejlede dig om, hvordan du skal forholde dig.
Hvis dyret ligger hårdt kvæstet på stedet, vil Falck typisk blive sendt ud for at gøre en ende på dets lidelser. Hvis dyret derimod er løbet såret fra stedet, vil Dyrenes Beskyttelse sørge for, at det hurtigst muligt bliver opsporet og aflivet. Det er en opgave for Schweiss-registret.
Schweisshunde hjælper Dyrenes Beskyttelse
Så snart Dyrenes Beskyttelses Vagtcental 1812 får en melding om påkørt hjortevildt, der har taget flugten, tager personalet fra Vagtcentralen kontakt til en schweisshundefører. Schweisshundeførerens hund er specialtrænet til at opspore anskudt eller påkørt vildt, og schweisshundeførere over hele landet rykker frivilligt ud, når hjortevildt og i nogle tilfælde ræve eller grævlinge bliver påkørt. Schweisshundene sørger for, at de påkørte dyr hurtigst muligt kan blive opsporet og aflivet.
I gennemsnit rekvirerer Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral en schweisshundefører 17 gange i døgnet – og chancen for, at det sårede dyr bliver opsporet, afhænger ifølge daglig leder af Naturstyrelsens Schweiss-sekretariat, Marie Fangel Cleemann, af én afgørende faktor:
»Det er helt centralt, at hundeføreren kender det præcise sted for påkørslen, for hundene kan selvfølgelig kun følge sporet, hvis de kan finde det,« siger hun. Selvom Vagtcentralen nemt og hurtigt kan få GPS-koordinaterne på stedet vha. en SMS-besked, er en fysisk afmærkning også utrolig vigtig – her kan alt fra en afmærkningsstreamer, plastikposer til sokker bruges.
Materialet er ligegyldigt, bare vi ved, hvor dyret er påkørt. En anden stor hjælp er, hvis hundeføreren har mulighed for at ringe direkte til bilisten, når hundeføreren er nået frem til stedet. Så sørg for at have telefonen tændt.
Marie Fangel Cleemann oplever i øvrigt, at Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral gør hvad de kan for at videregive relevante oplysninger til hundeførerne, og derfor er det helt afgørende, at du gør hvad du kan for at give præcise informationer til Vagtcentralen.
Et vigtigt samarbejde
Fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentrals side udtrykker teamleder Camilla Jensen stor begejstring over samarbejdet med schweisshundeførerne.
»Dette samarbejde betyder, at vi har mulighed for at hjælpe i situationer, hvor vi ellers ikke ville kunne gøre noget. Ingen andre kan udføre det arbejde, schweisshundene laver, og derfor betyder det rigtig meget. Det sparer mange dyr for unødige lidelser, siger hun.
Schweisshundeførerne arbejder frivilligt. De modtager kørselsgodtgørelse fra Naturstyrelsen.
Har du ramt en hjort?
● Ring 1812 hvis dyret er såret – også selvom dyret er løbet væk.
● Bliv på stedet – hvis 1812 ved hvor ulykken er sket, kan de hurtigere sende hjælp.
● Hold afstand, så dyret ikke stresses.
● Ring til Falck, hvis dyret er dødt.
Kilde:www.paspåhjortene.dk