3.5 C
Randers
lørdag, april 27, 2024

Pas på dit hjem til jul og nytår! Gode råd fra politiet

Antallet af anmeldelser om indbrud tog under corona et markant dyk, da mange arbejdede hjemme. Med mørkere dage på vej og et mere normalt hverdagsliv er bekymringen, at indbrudstallene igen kan stige. Derfor styrker Østjyllands Politi nu indsatsen mod indbrudstyve yderligere.

Synlig tilstedeværelse med den mobile politistation, overvågning af kendte indbrudstyve, hurtig udrykning i indbruds hot-spots, øget fokus på sporsikring samt en række forebyggende tiltag, der skal gøre borgerne opmærksomme på, hvordan de kan sikre sig imod indbrud i juledagene. Det er nogle af de initiativer, Østjyllands Politi iværksætter for at forebygge, at indbrudstallene stiger.

»Vi har altid stort fokus på både forebyggelse og opklaring af indbrud, men vi ved historisk set, at indbruddene stiger i julemåneden. Med den særlige situation i år med stigende elpriser vil mange måske vælge at slukke lys og spare på julebelysningen, og vi kan derfor være bekymrede for, at indbrudstyvene får gode arbejdsmuligheder. Derfor sætter vi nu ind med flere målrettede indsatser,« siger vicepolitiinspektør Camilla Nielsen fra Østjyllands Politi.

Lars K. (t.v.) og Tim J. (t.h.) gav gode råd om at forebygge indbrud (Foto: Laila Hjorth Fournais Clausen)

Politiet var for nylig stede både på Gl. Estrup Slot og i Randers Storcenter, altså på nogle af de steder, hvor mange mennesker samles. Her gav de gode råd, uddelte flyers og fik en snak med borgerne om hvad de skal gøre, hvis de oplever noget mistænkeligt i deres nabolag.

»Borgerne kan gøre rigtig meget selv for at sikre deres bolig, men også for at holde øje med, om noget virker anderledes eller mistænkeligt. Vi er meget afhængige af den hjælp, vi får fra borgerne, og vi hører altid gerne om mistænkelig adfærd på tlf. 114,« siger Camilla Nielsen.

I oktober varetægtsfængslede Østjyllands Politi en 37-årig mand for syv indbrud, mens en 32-årig mand blev kendt skyldig i over 50 indbrud og indbrudsforsøg. Indbrud i privat beboelse er desuden omfattet af politigarantierne, som betyder, at politiet rykker ud med det samme og senest 24 timer efter anmeldelse.

Politimændene fra Østjyllands Politi fik sig en hyggelig snak med en pensioneret kollega, Jørn Clausen (Foto: Laila Hjorth Fournais Clausen

Det kan du selv gøre for at sikre dit hus mod indbrud

● 66 % af alle indbrud sker gennem vinduer. Du kan sikre dine vinduer ved at montere sikkerhedsbeslag eller ved at skrue eller fuge listerne fast. Det gør det langt mere besværligt for tyven at komme ind. Husk også terrasse- og havedøren.

● Selv om elpriserne er på himmelflugt for tiden, er det stadig en god idé at der er lys i din bolig både når du er hjemme, og når du ikke er. Du kan skifte til LED-pærer eller bruge et tænd-og-sluk ur til at få det til at se ud som om, nogen er hjemme. Det gør det sværere for tyven at skjule sig, og erfaringen viser, at indbrudstyvene er tilbøjelige til at holde sig fra huse, hvor der er nogen hjemme.

● Sørg for, at der er mennesker i nabolaget. Aftal med dine naboer, at I går tur på forskellige tidspunkter af dagen, tilmeld jer nabohjælp og hjælp hinanden med at holde øje. Hvis noget virker mistænkeligt, kan I ringe til politiet på tlf. 114.

● Undgå at købe ting, hvis du har mistanke om at de er stjålne. Hvis ingen køber hælervarer, så forsvinder markedet for indbrudstyvene. Opdager man et igangværende indbrud så ring 112.

Tekst: Laila Hjorth Fournais Clausen

Relaterede artikler

Nyeste artikler