Når hjemmet pyntes op til jul, kommer der pludselig en masse nye og spændende genstande ind, som kan være meget fristende for nysgerrige katte. Mange katte vil elske at undersøge alt den fine pynt, som dens ejere har fundet frem, men pas på: Pynt kan være farligt for katten.
Når hjemmet fyldes med levende lys, juleplanter, gavebånd og pynt der hænger, stiger risikoen for at katten kommer galt afsted. De mange nye ting er spændende og skal undersøges, men det kan gå grueligt galt. Det er dog ikke nødvendigt helt at opgive julepynten, hvis man bare er ekstra forsigtig.
Gavebånd kan stramme og skære
Gavebånd kan være meget skarpe og kan skære katten i munden. Derfor er det bedst ikke at lægge gaverne under træet før juleaften, når alle er samlet og kan holde øje med dem. Sørg også for at alle bånd smides væk når gaverne er pakket ud.
»Katte elsker at tygge på fehår, sølvglimmer, vat, gavebånd og anden julepynt, men det kan være en smertefuld historie for katten at få fjernet den slags fra maven eller svælget, og en dyr historie for katteejeren. Det er godt at lege med katten, men brug dens egne legeting og sørg for, at den ikke leger med farlige ting, når den er alene,« siger Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.
Pas på med den grønne pynt
Mange katte elsker at tygge i planter, men en del af de planter og blomster vi forbinder med jul, kan være giftige eller have plantesaft som er hudirriterende for katte. Det gælder mange af de løg- og potteplanter, som er fremme i julen, f.eks. liljer, juleroser, hyacinter og amaryllis. Bær fra kristtjørn og mistelten er også giftige, og det samme gælder de røde bær på taks. Så pas også godt på, hvis du pynter med disse planter inden døre og fjern straks bærrene hvis de falder af.
Mange katte elsker at drikke vand alle andre steder end fra deres egen skål. En juletræsfod med vand i kan derfor opfattes som en ny, spændende vandskål. Det er derfor en god idé at undgå, at putte noget i vandet, som for eksempel gødning.
»Hvis katten udviser tegn på forgiftning, som f.eks. at den savler eller kaster op, så kontakt egen dyrlæge eller nærmeste dyrehospital, som kan råde dig. Det er sandsynligt, at katten skal behandles hos en dyrlæge,« siger Jens Jokumsen.
Vær forsigtig med levende lys og juletræet
Levende lys er hyggeligt, men det er vigtigt at passe på at katten ikke kommer i nærheden af dem. Katten kan få svedet knurhårene, hvis den af nysgerrighed kommer lidt for tæt på. Hvis man er rigtig uheldig, kan det ende med, at der går ild i pelsen, hvilket kan have dødelig konsekvens.
Tænd kun levende lys, hvis du selv er i rummet og kan holde øje med katten. Et godt alternativ til almindelige lysestager og lys er de elektriske lys. En lanterne der er lukket, kan også være en god løsning.
Juletræet er også en spændende ting. Det tager som regel et stykke tid for katten at vænne sig til det store træ, der pludselig står midt i stuen. Glaskugler går nemt i stykker, så katten kan skære sig og julepynt af garn kan katte finde på at spise.
Brug derfor plastkugler i stedet for glaskugler, og prøv at finde julepynt, katten ikke kan spise eller skære sig på, hvis det lykkes for den at rive det ned af træet. Hæng den mindst sarte og ufarlige pynt på de nederste grene.