Når skolepatruljerne hjælper de mindste elever over vejen, bliver deres anvisninger i nogle tilfælde ignoreret. Det svarer 8 ud af 10 skolepatruljeinstruktører i en ny undersøgelse. Rådet for Sikker Trafik kører derfor fra den 5.-25. september en kampagne, som sætter fokus på respekt for skolepatruljerne.
Danskerne har generelt set stor respekt for skolepatruljerne, og der er bred opbakning til deres arbejde med at øge trygheden på skolevejen til glæde for de yngste elever og deres forældre. Faktisk bakker 98 procent af de adspurgte trafikanter op om skolepatruljen. Det viser en tidligere undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring.
Desværre kniber det ind imellem med respekten for skolepatruljen på skolevejen. En ny undersøgelse blandt skolepatruljeinstruktører, som er lærere med ansvar for skolepatruljen, viser nemlig, at nogle fodgængere, cyklister og bilister ikke altid har tålmodighed til at lade skolepatruljen gøre deres arbejde.
For eksempel svarer 8 ud af 10 skolepatruljeinstruktører, at gående og cyklister inden for det seneste år har ignoreret skolepatruljens anvisninger ved for eksempel ikke at stoppe, når der bliver gjort tegn til det. 2 ud af 10 svarer, at de har oplevet bilister, som har dyttet af skolepatruljen.
»Det er heldigvis yderst sjældent, det sker,« siger skoleleder Peter Nellemann fra Østervangsskolen i Randers.
»Vores skolepatruljer oplever for det meste at få ros og en god adfærd fra bilisterne. Og bliv ved med det. Det har vores unge mennesker brug for,« lyder opfordringen fra Peter Nellemann.
I alt 370 skolepatruljeinstruktører har deltaget i undersøgelsen, som er gennemført af Epinion i april 2022. Det svarer til, at 51 procent af landets skolepatruljeinstruktører har svaret på undersøgelsen.
Stor tryghed blandt skolepatruljerne trods dårlige oplevelser
Når skolepatruljeelverne griber fat om den neongule trafikslikkepind og bevæger sig ud i morgentrafikken, er de heldigvis trygge ved situationen og glade for deres arbejde. For selvom der nogle gange er situationer, som ikke burde ske, svarer flere end 9 ud af 10 skolepatruljeelever, at de føler sig respekteret af de fleste trafikanter, og at folk generelt er venlige.
Meget tyder altså på, at det er nogle få trafikanter, som ikke kan finde overskuddet til at give skolepatruljerne det korte øjeblik, de skal bruge, mens de lukker fodgængerfeltet og lader skolebørn komme over vejen.
»De fleste kan heldigvis blive enige om, at skolepatruljens arbejde skal respekteres, så det er virkelig ærgerligt, at der er så mange skolepatruljeinstruktører, som har kendskab til ubehagelige situationer for skolepatruljen. Vi skal have de sidste trafikanter med, som ikke følger skolepatruljens anvisninger, og derfor sætter vi fokus på respekt for skolepatruljerne i samarbejde med 78 af landets kommuner,« siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Undersøgelsen blandt skolepatruljeeleverne er gennemført i maj 2022 af Rådet for Sikker Trafik. I alt 2.099 skolepatruljeelever svarede på undersøgelsen.