10.8 C
Randers
lørdag, april 27, 2024

Peter holder juleaften for dem, som ikke altid er så vilde med jul

Julen kan være forbundet med dårlige oplevelser, skam og afsavn for mange af brugerne af det sociale værested Perron 4.

Men om aftenen den 24. december bliver der alligevel fejret juleaften på perronen – og en af de tidligere beboere kommer og hjælper til.

Perron 4 er et værested med tilknyttede boliger i Randers for dem, som bøvler med alkohol- og stofmisbrug, svære psykiske udfordringer og ensomhed.

Peter Simon var beboer i boligerne ved Perron 4 fra 2006 til han droppede sit alkoholmisbrug i 2016. Nu vil han gerne give noget tilbage til Perron 4 ved at være frivillig juleaften.

»Jeg vil gerne være her og holde åbent for dem, som bor her og for dem, som kommer og banker på. Det er nogle gode mennesker, som kommer her, og jeg kender mange af dem rigtig godt. Og det er hyggeligt at fejre jul her frem for at sidde derhjemme og kukkelure,« siger Peter Simon på 54 år.

Sammen med andre frivillige holder Peter Simon åbent på Perron 4 fra klokken 16 og hen over aftenen. Der bliver serveret traditionel julemad med flæskesteg, and og kartofler, og bagefter bliver der uddelt gaver. Peter Simon hjælper med at servere retterne og rydde op bagefter, men mest af alt med at skabe en hyggelig aften for dem, som kommer.

Det er ikke alle, der elsker jul

For nogle af Perron 4s beboere og brugere er julen forbundet med dårlige minder og skamfulde oplevelser, og for andre er det en svær tid, fordi pengene er sluppet op og abstinenserne plager.

For Peter Simon har julen også været en svær tid, men han har fået glæden tilbage, efter han er holdt op med at drikke. Derfor er han glad for at hjælpe Perron 4 juleaften.

»Jeg vil gerne give noget tilbage til Perron 4. De har hjulpet mig så meget,« siger Peter Simon.

Om aftenen går han også en runde hos beboere for at invitere dem med ned i værestedet for at fejre juleaften. Og man er velkommen, uanset hvor meget man har fået at drikke inden.

»På Perronen er det ikke tilladt at drikke, men man er velkommen uanset hvor høj promille, man har. Nogle har jo en funktionspromille, som er nødvendig for at holde den kørende,« fortæller Peter Simon.

Tre flasker vodka

Hele Peter Simons voksenliv har han haft et misbrug af alkohol og hash. Faktisk drak han tre flasker vodka om dagen, inden han røg på hospitalet tilbage i 2016.

Hans tænder var i så slem tilstand, at infektionen var gået i blodet, og det var livstruende. På hospitalet stod det så skidt til, at overlægen ikke troede, at Peter Simon ville overleve indlæggelsen.

Men det gjorde han, og den store forskrækkelse fik ham til at lægge alkoholen helt på hylden. Og siden har han ikke rørt det.

»Jeg kommer aldrig til at drikke mere. Da jeg kom hjem fra sygehuset, hældte jeg tre flasker vodka ud i håndvasken. Stærk spiritus ødelægger folk, og nu kan jeg se, hvordan jeg har spildt mit liv,« siger Peter Simon.

Kort tid efter Peter Simon lagde alkoholen på hylden, kunne han flytte ind i sin egen lejlighed i Randers, hvor han stadigvæk bor i dag. Og han fik igen kontakt med sin søster og bror og flere andre familiemedlemmer.

»Jeg er bare glad for at være stoppet med at drikke. Jeg har fået et nyt liv, og jeg er klar i hovedet. Nu kan jeg holde en samtale kørende og tilværelsen er ikke længere sløret,« fortæller Peter Simon.

Peter Simon besøger stadigvæk Perron 4 og hjælper beboerne med at købe ind, når de har brug for det. Og for nyligt sad han med i ansættelsesudvalget, der var nedsat i forbindelse med ansættelsen af den nye sygeplejerske, som skal tilknyttes Perron 4.

Relaterede artikler

Nyeste artikler