-0.9 C
Randers
fredag, januar 10, 2025

Politianmeldelse afvist

I midten af december indgav Henrik Leth fra Randers en politianmeldelse mod Nordic Waste. Nu har politiet henvist sagen til Randers Kommune.

Ifølge skrivelsen fra politiet kan Randers Kommune efterfølgende vælge at anmelde virksomheden, til trods for at det er kommunen, som har tilsynspligt med virksomheden.

Nordic Waste i Ølst ved Randers som behandler forurenet jord kæmper mod et massivt jordskred, som har kostet flere bygninger.

Det er en situation, som bekymrer Henrik Leth, der er ivrig lystfisker. Han er bekymret for, at jorden på stedet er forurenet med bl.a. flyveaske, som kan sive ned i Alling Å, og muligvis Randers Fjord.

Han fik bl.a. oplysninger om, at der var flyveaske på jorden, hvilket administrerende direktør ved Nordic Waste Lene Lange ifølge Henrik Leth har indrømmet.

Derfor indgav han politianmeldelse mod Nordic Waste. Forinden var han blevet kontaktet af mange bekymrede borgere, men også af enkelte personer, som personligt havde læsset forurenet jord af på virksomheden.

»Randers Kommune burde som minimum undersøge den hvide jord for at konstatere hvad det indeholder, og hvor meget flyveaske, som er i det,« fremhæver han.

»Når der er flyveaske, så mener jeg, at der er begået noget miljø-kriminelt, selv om jeg ikke kan dokumentere det,« siger Henrik Leth, som ikke kan få oplyst, hvor meget flyveaske, der er tale om.

Ifølge Henrik Leths oplysninger, kan der også være tale om tungmetaller, PFAS og andre miljøskadelige stoffer i jorden.

Afhængig af hvor meget flyveaske, som er i jorden, kan det ødelægge hele Alling å, og langt ud i Randers Fjord, fastslår Henrik Leth.

»Det kan gå ud over sundhedstilstanden for mennesker, men også skade dyr, vand og fauna,« tilføjer han.

På den baggrund har han opfordret Randers Kommune til at lave prøver, for at fastslå omfanget af eventuelle skader.

Efterfølgende vil det være naturligt at tilbyde beboerne i området en helbredsundersøgelse, påpeger Henrik Leth.

Overrasket over politiets afvisning

Henrik Leth blev overrasket over politiets afvisning af sin anmeldelse, eftersom det er politiets pligt at efterforske hvorvidt, der er sket noget kriminelt.

Retplejeloven

§ 742. Anmeldelser om strafbare forhold indgives til politiet.

Stk. 2. Politiet iværksætter efter anmeldelse eller af egen drift efterforskning, når der er rimelig formodning om, at et strafbart forhold, som forfølges af det offentlige, er begået.

§ 743. Efterforskningen har til formål at klarlægge, om betingelserne for at pålægge strafansvar eller anden strafferetlig retsfølge er til stede, og at tilvejebringe oplysninger til brug for sagens afgørelse samt forberede sagens behandling ved retten.

Pumper indsat

Situationen udviklede sig dramatisk lørdag den 23. december.

I løbet af lørdagen var arbejdet fokuseret på at ændre løsningen fra en fast rørlægning af Alling Å til en fleksibel pumpeløsning. Det skyldes at Gl. Aarhusvej ikke længere kan yde den nødvendige beskyttelse for rørene. Randers Kommune forventer, det er en mere permanent og sikker løsning i takt med at jordskredet, får lov at fortsætte.

Randers Kommunes arbejde med at forhindre en miljøskade i Alling Å som følge af jordskredet hos virksomheden Nordic Waste på Gl. Aarhusvej fortsætter lørdag. Situationen udvikler sig hurtigt på arbejdsområdet, så fredagens plan med rørlægning af Alling Å, hvor åens forløb med egne kræfter skulle løbe gennem store faste rør, er ændret.

Selve Gl. Aarhusvej skulle have fungeret som beskyttelse for rørene, men jordskredets kræfter har i dag revet vejen med sig. Derfor har entreprenørerne udvidet længden af det område, hvor Alling Å er tørlagt og indsat pumper, der skal flytte vandet i pumperør over jordbunkerne og udenom den tørlagte del af åen. Det giver plads nok til at lade jordskredet fortsætte for til sidst at sætte sig, så Randers Kommune på et tidspunkt kan optage genoprettelsen af Alling Å.

»Vi er fortsat i gang med at afværge en miljøskade i Alling Å. Den nye pumpeløsning forventes at kunne bruges, indtil jordmasserne begynder at sætte sig. Meldingen fra folkene på arbejdsområdet er, at vi hurtigt og effektivt kan flytte og udvide pumperørene i takt med, at jorden skrider. På den måde risikerer vi ikke, at jorden skrider hen over rørene og beskadiger dem. Det er meget vigtigt, at vi får pumpet vandet forbi arbejdsområdet, så åens forløb kan fortsætte på den anden side,« siger kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

Den nuværende pumpeløsning er midlertidig, og Randers Kommune laver den endelige pumpeløsning om et par uger.

Den 3. januar vil Henrik Leth sammen med en gruppe borgere tage stilling til hvad der skal ske fremover, hvis ikke Randers Kommune selv har foretaget en undersøgelse af miljøforholdene på Nordic Waste.

New Netavis afventer svar på en række spørgsmål fra Østjyllands Politi, Randers Kommune samt Nordic Waste.

Afhængig af hvor meget flyveaske, som er i jorden, kan det ødelægge hele Alling å, og langt ud i Randers Fjord, fastslår Henrik Leth.

Relaterede artikler

Nyeste artikler