8.1 C
Randers
torsdag, april 25, 2024

Praktikforløb giver 8. klasseselever inspiration og erfaringer

Eleverne i 8. klasse på alle folkeskoler i Randers Kommune har været i virksomhedspraktik mindst en gang i år. I Randers er de det i forbindelse med projektet Virksomhedsugerne, hvor eleverne besøger en af de 94 deltagende lokale virksomheder. Her får de mulighed for at prøve kræfter med en erhvervsuddannelse, faglighed eller industri.

Et samarbejde mellem UU Randers Ungdommens Uddannelsesvejledning, Jobcenter Erhverv Randers og 94 lokale virksomheder, har sikret et praktikforløb for kommunens 8. klasseselever, hvor eleverne ikke bare prøver at lave kaffe, gøre rent eller følge en sælger, men rent faktisk producerer, møder flere fagligheder eller følger forskellige produktionsled i en virksomhed. Virksomhedsugerne hedder forløbet, og det er fjerde år i år, projektet kører. Tirsdag aften var virksomhederne samlet i Toolbox på Tradium for at modtage en tak for deres deltagelse fra UU Randers med bl.a. oplæg af Jesper Kvistgaard fra Grundfos, som talte om rekruttering, onboarding, evaluering og oplæringsmål af lærlinge.

»Jeg er glad for den store opbakning, virksomhederne i Randers har vist til det her projekt. Vi har i år haft 690 elever igennem, og jeg tror på, det her er måden at skabe værdifulde praktikforløb på. Vi skylder virksomhederne en stor tak for deres engagement, og det giver vi dem her til aften,« siger Betina Wittrup Laursen, der er skole- og virksomhedskonsulent i Randers Kommune.

Værdifuldt for virksomheder og elever

Både virksomheder og elever sætter pris på projektet, derfor er det også noget Randers Kommune bakker op om:

»Vi ved, at virksomhederne gerne vil byde elever indenfor i praktikforløb som dette for at vise deres fag eller branche frem, og når både elever og virksomheder har gavn af det, så er det vigtigt, at vi som kommune bakker op og skaber gode forløb,« siger kommunaldirektør, Jesper Kaas Schmidt.

For virksomhederne handler projektet om at invitere elever og potentielt kommende lærlinge indenfor og vise mulighederne i erhvervuddannelserne frem. En af virksomhederne er Vink Plast, der holder til på Kristrup Engvej. Hos dem kan elever, der er interesseret i industriteknikerfaget få tre dage med mulighed for at følge en professionel industritekniker og selv prøve kræfter med at designe og producere et produkt.

»Vi er med, fordi vi gerne vil give eleverne mulighed for at se industrien, og så håber vi selvfølgelig på, at vores forløb er så godt, at nogen af dem selv bliver lærlinge hos os en dag,« siger Jesper Klok Stordal, der er produktionschef hos Vink Plast, og fortsætter:

»De elever vi har haft på besøg har været glade for at få indblik i en produktionsvirksomheds hverdag, og så synes de, det er spændende at designe og producere deres eget produkt – et spækbræt eksempelvis.«

Et praktikforløb i Virksomhedsugen begynder for eleverne mandag hjemme i klassen, hvor de bliver klædt på til den praktik, de skal ud i de kommende tre dage. Tirsdag til og med torsdag foregår på virksomheden. Fredag er de hjemme på skolen igen, hvor de evaluerer og præsenterer deres forløb for klassekammeraterne.

»Virksomhedsugerne er et alternativ til den klassiske virksomhedspraktik, hvor eleverne på egen hånd finder en virksomhed, de kan være i praktik hos i en uge. I Virksomhedsugerne hjælper vi med at skabe forløb, så eleverne får mest muligt udbytte af de tre dage, de er på virksomhederne,« siger Betina Wittrup Laursen.

Læs mere her: Skole-og-uddannelse

Relaterede artikler

Nyeste artikler