19.2 C
Randers
søndag, september 8, 2024

Prøver fra haver i Ølst kan nu gå i gang

Nu går Randers Kommune i gang med at indsamle afgrøder fra udvalgte haver i Ølst tæt ved Nordic Waste. Det sker efter, at Fødevarestyrelsen torsdag har meddelt, hvordan der kan tages prøver

Randers Kommune har i april henvendt sig til Fødevarestyrelsen, fordi flere borgere i området har udtrykt bekymring for, om afgrøderne er sunde at spise. I en periode har der været dialog med styrelsen med henblik på en undersøgelse af de afgrøder, som er dyrket i området omkring Ølst. I dialogen har Randers Kommune haft fokus på, at en undersøgelse skal foretages på en måde, der skaber størst mulig tillid til resultatet.

»Vi har netop fået besked fra Fødevarestyrelsen om, hvordan en undersøgelse kan foregå. Nu går vi efter aftale med styrelsen i gang med at udvælge de relevante haver og hvilke afgrøder, Fødevarestyrelsen så henter prøver fra i samarbejde med haveejerne. Næste skridt er, at vi har en tæt dialog med Borgerforeningen i Ølst og derigennem borgerne i området om udførelsen af undersøgelsen,« siger Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune. Han tog derfor torsdag eftermiddag kontakt til borgerforeningen.

Fødevarestyrelsen foreslår, at der tages prøver af de afgrøder, der findes i haverne nu.

Ifølge Fødevarestyrelsen kan det være afgrøder som: Asparges, salat og kartofler.

Styrelsen foreslår to prøver af hver afgrøde – altså 2 prøver af salat, hver prøve på 500 gram, 2 prøver af asparges, hver prøve på 500 gram og 2 prøver af kartofler, hver prøve på 1 kg.

Prøverne skal emballeres i fryseposer og vil blive hentet af Fødevarestyrelsens prøvetransport.

I første omgang vurderede Fødevarestyrelsen, at der ikke er tilstrækkelig viden om indhold af bly, cadmium, PFAS og benzo(a)pyren i afgrøder fra området og anbefalede derfor, at der bliver indsamlet data, samt at Fødevarestyrelsen gerne vil deltage i en undersøgelse af 5 haver.

Derfor havde Randers Kommune anmodet Fødevarestyrelsen om at udføre undersøgelsen, herunder at udvælge de 5 haver og tage prøverne, og herefter vurdere sundhedsrisikoen.

»Vi havde gerne set, at Fødevarestyrelsen udførte undersøgelsen og udvalgte de fem haver, fordi det er vigtigt, at det er en den ypperste ekspertise, der udfører undersøgelsen. Det handler for os om, at der skal være fuld tillid til undersøgelsen. Men vi ved også, at det er et meget stort ønske fra borgerne, at undersøgelsen går i gang nu, og derfor accepterer vi fremgangsmåden, hvor Randers Kommune udvælger haverne,« siger Jesper Kaas Schmidt.

Ifølge Fødevarestyrelsen skal haverne udvælges ud fra, hvor der har været størst risiko for at kunne modtage afstrømmende overfladevand fra Nordic Waste og størst risiko for luftbåren forurening.

»Vi vil tage kontakt til borgerne for at høre, hvor de har oplevet størst risiko, vi vil udvælge ud fra topografiske kort, og vi udvælger sammen med borgerne i Ølst, ligesom vi vil sikre, at der er kontakt mellem Fødevarestyrelsen og ejerne af de relevante haver for, at der kan indsamles prøver af grøntsager,« siger Jesper Kaas Schmidt.

Relaterede artikler

Nyeste artikler