Friluftsrådet har offentliggjort en rapport over Danmarks bedste friluftskommuner. Randers placerer sig på en delt 10. plads sammen med Silkeborg og Syddjurs kommuner.
Målt på indsatsen for at skabe forudsætninger for et godt friluftsliv viser rapporten, at indsatserne i Randers Kommune bærer frugt. Det kan for eksempel være ”Grønne spirer”, hvor man i dagtilbud tænker udeliv, natur og miljø ind i hverdagen, hvor Randers ligger øverst i landet, og kommunen er i top tre over kommuner med flest mærkningsordner fra Friluftsrådet, ligesom kommunen er i top fem blandt landets kommuner med flest kilometer kommunalt ejede ruter.
I Randers Kommune er gennem en årrække lavet en ihærdig indsats i samarbejde med både Region Midt, med fonde der ejer jord og i samarbejde med private lodsejere om at skabe gode forudsætninger for friluftsliv i den mangfoldige natur i kommunen.
Friluftsrådet har som baggrund for rapporten kigget på rå fakta som ”hvem har mest natur”, og ”hvor er der fleste friluftsfaciliteter?” Jo flere kilometer ruter, jo flere mærkningsordninger, jo flere shelters, bålpladser og hundeskove, des bedre grundlag for et godt friluftsliv. Alt i alt har Friluftsrådet taget udgangspunkt i 12 faktorer af betydning for friluftslivet. Hver kommune har derefter fået en placering i hver kategori enten “under middel”, “middel” eller “over middel”, hvorefter kommunens plads på den samlede liste er fundet ved en simpel sammentælling af placeringer i hver kategori.
Randers har i alt 9 placeringer ”over middel” ud af 12 mulige og placerer sig sammen med otte andre kommuner på en delt 10. plads.
Der hvor Randers Kommune udmærker sig mest, er i forhold til Friluftsrådet mærkningsordninger. Her topper Randers listen for flest Grønne Spirer med 83 daginstitutioner. Randers er nummer to på listen over flest kommunalt ejede mærkninger pr. 10.000 indbyggere, og får en placering som nummer tre i forhold til antal mærkninger under Friluftsrådets mærkningsordninger med 86 mærkninger i alt. Der er også hentet en femteplads i kategorien ”kommunalt ejede ruter”, som omfatter cykelruter, løberuter, mountainbikeruter, rideruter, sejlruter, skiruter og vandreruter.
Link til Friluftsrådets rapport om Danmarks bedste friluftskommuner
Link til Friluftrådets nyhed om Danmark bedste friluftkommuner