4.2 C
Randers
torsdag, april 25, 2024

Randers Kommune bliver boykottet af Plejefamilierne

Plejefamilierne boykotter i alt seks kommuner, der har fjernet anbragte børn uden varsel (Clean cut), og hvor der er alvorlige mangler i sagsbehandlingen.

Randers, Morsø, Norddjurs, Assens, Jammerbugt og Langeland har indenfor de senere år pludseligt flyttet anbragte børn væk fra deres plejefamilier uden den fornødne faglige hensyntagen til børnene.

Det får nu plejefamiliernes fagforening til at indlede en boykot af de pågældende kommuner for at presse dem til at ændre praksis.

Det er traumatisk for plejebørn at blive rykket op med rode fra langvarige og velfungerende anbringelser, fastslår Plejefamiliernes Landsforening PLF, der er fagforening for godt 1.000 danske plejefamilier.

»Det gør ondt i hjertet at se børn og unge blive fjernet fra deres trygge rammer uden varsel for at blive placeret i en ny plejefamilie eller institution. Det er et kommunalt svigt af sårbare børn, som vi er nødt til at sætte en stopper for,« siger plejefamiliernes formand Inge Neander.

Clean cut er, når anbringende kommune uden varsel og faglig begrundelse pludselig fjerner plejebørn fra deres plejefamilie. Vi oplever, at enkelte kommuner tager anvendelse af denne praksis og med meget kort eller slet ingen varsel flyttet anbragte børn på grund af uenigheder om bl.a. vederlag, ekstra støtteforanstaltninger og ofte uden, at der er forsøgt at arbejde med de såkaldte velbegrundede årsager til flytningerne.

I samtlige sager, der fører til det drastiske skridt, har børnene været i trivsel og anbragt i flere år hos de pågældende familier, og der har ikke været tale om vold, misbrug eller lignende i anbringelsen, understreger Inge Neander.

»Vi er alarmerede over, at kommunerne skader børnene med de bratte flytninger, ligesom vi er bekymrede for den ofte vilkårlige og mangelfulde sagsbehandling på børneområdet, vi oplever i nogle kommuner,« siger hun.

PLF kategoriserer derfor landets 98 kommuner i rød, gul eller grøn efter en stribe kriterier om blandt andet god socialfaglig sagsbehandling, respekt for barnets rettigheder, vilje til dialog med videre. Praktiserer kommunen ’clean cut’ uden anden begrundelse end uoverensstemmelser med plejefamilien, placeres kommunen direkte i rød og vil være omfattet af en boykot fra PLF. Det betyder blandt andet, at PLF ikke kan anbefale vores medlemmerne at indgå nye kontrakter om plejebørn fra de pågældende kommuner.

25 kommuner får advarselslamperne til at blinke gult på grund af vedvarende mangelfuld sagsbehandling på anbringelsesområdet samt manglende vilje til at indgå dialog med PLF.

»Heldigvis har vi et fortrinligt og tillidsfuldt samarbejde med mange af danske kommuner. Det er til gavn for de børn og unge, der har brug for stabile anbringelser i gode plejefamilier. Men seks røde kommuner, der i vores perspektiv overtræder børnenes rettigheder, er seks for mange,« siger Inge Neander.

Bjarne Overmark fra Beboerlisten har bedt om sagen bliver sat på dagsordenen på det førstkommende byrådsmøde.

I den forbindelse stiller Beboerlisten følgende beslutningsforslag:

”Børn og Skoleforvaltningen samt Socialforvaltningen retter straks henvendelse til Plejefamiliernes Landsorganisation med henblik på at få afklaret; og om muligt udjævnet hvad det er, der har medført organisationens boykot af Randers Kommune.

På det efterfølgende byrådsmøde aflægger forvaltningen rapport om forhandlingerne med Plejefamiliernes Landsorganisation.

Relaterede artikler

Nyeste artikler