13.6 C
Randers
lørdag, juni 22, 2024

Randers Kommune på vej mod “konkurs”

På grund af udgifterne i forbindelse med oprydningen efter Nordic Waste, kan kommunens pengekasse være tom om to år, og have en gæld på 370 mio. kroner.

Det fremgik på et pressemøde med Randers Kommune, hvor borgmester Torben Hansen og kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt redegjorde for den økonomiske situation.

Borgmesteren indledte pressemødet med at konstatere, at det ekstreme er blevet det normale, og rettede en stor tak til alle dem, som har arbejdet under særdeles vanskelige vilkår siden 19. december sidste år.

Han forklarede, at kommunen som udgangspunkt går ud fra, at det er forureneren, som betaler, men han måtte også erkende, at det kan blive svært, efter som Nordic Waste er gået konkurs. Indtil nu har Randers Kommune brugt 254 millioner, og det beløb har Kommunen har fremsat krav til et søsterselskab til Nordic Waste, DSH Recovery, som er under rekonstruktion.

»Vi kan ikke stå alene. Vi har brug for hjælp. Den opgave vi står overfor, kan vi ikke løfte,« understregede borgmesteren, og det blev tydeliggjort i den gennemgang, som kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt foretog.

Jesper Kaas Schmidt oplyste, at der er risiko for, at der kommer en regning til borgerne i Randers Kommune på 370 mio. kroner, og samtidig risiko for at pengekassen er tom om to år.

Vi kan ikke stå alene. Vi har brug for hjælp. Den opgave vi står overfor, kan vi ikke løfte

Borgmester Torben Hansen

Arbejdet er langt fra færdigt, og kommunaldirektør forventer, at det vil koste mellem 468 mio. og 663 mio. kroner

Det betyder, at kommunen vil mangle 274 mio. og 469 mio. kroner i budgettet. Det meste realistiske scenarie er, at Randers Kommune vil komme til at mangle 370 mio. kroner i budgettet.

»Kommunekassen er i forvejen presset af store udgifter på socialområdet, og når vi lægger de 370 mio. oveni, så går det helt galt,« forklarede Jesper Kaas Schmidt.

Randers Kommune kan komme under administration

Kommunaldirektøren erkender, at den økonomiske situation kan ende med, at Randers Kommune kommer under administration, og skulle det ske, bliver det en opgave for byrådet, at rette op på.

Torben Hansen har haft mange samtaler med mange forskellige politikere, og han mener, at det har været positive dialoger.

»Der er mange gode folk fra Randers, som har været rundt med tasken, som jeg plejer at sige, og nu har vi et grundlag at tage med,« sagde borgmesteren.

Det kan gå ud over borgerne

Borgmesteren ville ikke love, at den store regning ikke får konsekvenser for borgerne i Randers, men han ville ikke sige på hvilke områder, der eventuelt kommer besparelser.

Jeg kan ikke love, det ikke kommer til at gå ud over borgerne, det kan jeg simpelthen ikke men, men jeg kan love, at vi vil bruge al vores vågne tid på at få løst situationen, og gøre hvad vi kan for at pengene kommer i kassen, og at det ikke går ud over vores borgere i Randers. Vi kan ikke garantere det, men vi kan love, at vi vil bruge alt vores tid,« betonede borgmester Torben Hansen.

Relaterede artikler

Nyeste artikler