15.3 C
Randers
lørdag, juli 13, 2024

Randers Kommunes rolle skal undersøges i sagen om miljøskandalen ved Nordic Waste i Ølst.

Regeringen iværksætter en uvildig advokatundersøgelse af Randers Kommune, der skal se på, om kommunens myndighedsbehandling har medført fejl eller forsømmelser. Der vil nu blive arbejdet videre med et kommissorium for undersøgelsen, så opgaven kan sendes i udbud. Det har miljøministeren oplyst Folketingets partier om på et statusmøde om sagen i dag.

»Vi skal til bunds i sagen om, hvad der gik forud for jordskredet i Ølst, så vi sikrer, det ikke sker igen. Vi skal have undersøgt, om kommunen har levet op til deres myndighedsansvar,« udtaler Magnus Heunicke ifølge pressemeddelelsen.

Miljøminister Magnus Heunicke lægger op til, at den uvildige undersøgelse skal have fokus på, om kommunens myndighedsbehandling har medført “fejl eller forsømmelser”.

Desuden skal den uvilige undersøgelse se på tildelingen af blandt andet miljøgodkendelser i sagen samt kommunens tilsyn.

Udover den uvildige undersøgelse af Randers Kommune vil Magnus Heunicke (S) også nedsætte et ekspertudvalg, der skal undersøge, om miljølovgivningen i sådanne sager her er tilstrækkeligt.

Der skal nu udarbejdes et såkaldt kommissorium for undersøgelsen, som konkret beskriver, hvad der skal undersøges. Derefter skal opgaven sendes i udbud.

Regeringen har i øvrigt også besluttet, at give dispensation til et lån på 375 millioner kroner til Randers Kommune. Lånet skal hjælpe kommunen med de udgifter, der fortsat er forbundet med af afværge og genoprette skaderne efter jordskreddet i Ølst.

Pres for at få undersøgt kommunens rolle

På et pressemøde i januar bekendtgjorde regeringen, at de ville have undersøgt, om ledelse, ejere eller andre i eller omkring Nordic Waste kan gøres ansvarlig for situationen.

Men efter pres fra regeringspartiet Venstre, lovede miljøminister Magnus Heunicke (S) efterfølgende, at også Randers Kommunes rolle i sagen skulle undersøges.

Randers Kommune har tidligere offentliggjort deres egen advokatundersøgelse af sagen. Den gav Nordic Waste det fulde ansvar for jordskredet i Ølst. Undersøgelsen konkluderede, at Randers Kommune ikke kan drages til ansvar for jordskreddet og den lurende miljøkatastrofe.

Hele pressemeddelelsen fra miljøministeren kan læses her

Relaterede artikler

Nyeste artikler