3.4 C
Randers
lørdag, april 27, 2024

Randers: Stedfortrædere til byrådet hasteindkaldes

På mandagens byrådsmøde bliver eftervirkningerne af den ulovlige omkonstituering i 2015 igen behandlet.

Den 22. juni 2015 besluttede det daværende byråd at ændre Randers Kommune at foretage en omkonstituering, hvilket betød af Kasper Fuhr Christensen, Daniel Madié og Bjarne Overmark ulovligt blev afsat som udvalgsformænd.

De tre afsatte udvalgsformænd trak byrådet i retten, og den 5. april 2018 afsagde Retten i Randers dom i sagen og kendte omkonstitueringen for ugyldig i henhold til styrelsesvedtægten.

Senere i 2018 behandlede Byrådet retsvirkningerne af dommen. Et flertal besluttede, at der ikke skulle ske efterbetaling af vederlag til de byrådsmedlemmer, der mistede deres udvalgsposter som følge af den ugyldige omkonstituering.

Daniel Madié (KF) klagede over beslutningen til Folketingets Ombudsmand om ikke at efterbetale vederlag.

Ombudsmanden videresendte klagen til Ankestyrelsen, som senere meddelte, at henvendelsen ikke gav tilstrækkelig anledning til at rejse en tilsynssag.

Den 1. juli i år modtog Randers Kommune et brev fra Indenrigs- og Boligministeriet, der

orienterede kommunen om, at Daniel Madié  havde rettet henvendelse til ministeriet i anledning af Ankestyrelsens beslutning om ikke at rejse en tilsynssag.

Herefter meddelte Ankestyrelsen, at den havde besluttet at genoptage sagen. Styrelsen har bedt Randers Kommune om en udtalelse, og en redegørelse for de retsvirkninger, som den ugyldige omkonstituering har haft for spørgsmålet om betaling af vederlag til Daniel Madié.

Efter at have tabt sagen modtog Randers Kommune et notat fra Kommunernes Landsforening (KL), som konkluderede, at der i det konkrete tilfælde var en pligt for Randers Kommune til at rette op i forhold til de byrådsmedlemmer, som modtog et mindre vederlag.

Dog understregede KL, at besvarelsen af spørgsmålet, blandt andet som følge af manglende praksis på området, måtte anses for at være behæftet med en vis usikkerhed.

Byrådsmedlemmerne Kasper Fuhr Christensen og Bjarne Overmark klagede ligeledes til Ankestyrelsen over byrådets beslutninger.

Stedfortrædere hasteindkaldes

Under behandlingen af punkterne vil en del af byrådsmedlemmerne være inhabile, da de alle har spillet en rolle i forbindelse med den ugyldige omkonstituering.

Derfor har kommunens chefjurist bedt byrådet om at hasteindkalde stedfortrædere. Der bliver i alt tale om 10 byrådsmedlemmer, som er inhabile.

Forvaltning anbefaler efterbetaling godkendt

Af et notat fra forvaltningen fremgår det, at de personer, som har haft et forhøjet vederlag som følge af omkonstitueringen, skal betale størrelsen af det forhøjede vederlag tilbage.

Forvaltningen indstiller også, at et eventuelt erstatningskrav fra de tre afsatte udvalgsformænd godkendes.

Endelig indstilles det, at de afsatte udvalgsformænd for udbetalt et eftervederlag som følge af den ugyldige omkonstituering.

Relaterede artikler

Nyeste artikler