0.7 C
Randers
lørdag, februar 4, 2023

Randers-virksomheder henter kæmpe CO2-gevinst

Mens fokus ofte er på udrulning af fjernvarme til private, så er Verdo i gang med et af de helt store projekter i erhvervsområderne i Haslund og Sdr. Borup. Flere virksomheder henter kæmpe besparelser på både CO2 og økonomi.

Verdo er gået i gang med at udskifte naturgas med fjernvarme hos virksomhederne vest for motorvejen i den sydlige del af Randers.

For at realisere projektet har det været nødvendigt at krydse motorvejen to gange, senest med en styret underboring under E45, som var nødvendig for at kunne trække 100 meter fjernvarmeledning under motorvejen. Men det er det hele værd, lyder det fra Verdo’s fjernvarmechef Karsten Randrup.

»Vi oplever en enorm interesse fra virksomhederne i området. De vil gerne væk fra fossil energi, og så er der jo samtidig penge at spare, så omlægningen i Haslund og Sdr. Borup bliver virkelig noget, der batter,« siger Karsten Randrup.

En af de virksomheder, som har besluttet at skifte naturgas ud med fjernvarme, er Saint-Gobain / Brødrene Dahl med det landsdækkende distributionscenter på Alsvej. Med en årlig besparelse på 360 tons CO2 og flere hundrede tusinde kroner var det en ret nem beslutning, fortæller selskabets logistikdirektør, Lasse Halliday.

»Det lå lige til højrebenet. Investeringen er hurtig tjent hjem, og samtidig bidrager omlægningen betragteligt til, at vi kan nå vores 2030-mål,« forklarer Lasse Halliday med henvisning til selskabets målsætning om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030.

Lasse Halliday ser udrulningen af fjernvarme som et klassisk eksempel på, hvordan virksomhederne kan hjælpe hinanden i den grønne omstilling.

»Det er den her vej vi skal, og den vej vi også kan gøre det sammen, så det fungerer. Derfor er jeg virkelig glad for, at de andre virksomheder herude har været med til at øge efterspørgslen, og at Verdo er klar til at levere på det,« siger Lasse Halliday.

Foreløbig har Verdo rullet fjernvarme ud til de første 13 erhvervskunder i Haslund og Sdr. Borup med et samlet areal på ca. 70.000 kvadratmeter.

Fjernvarmechef Karsten Randrup vurderer, at der i løbet af 2023 vil være omlagt op mod 150.000 kvadratmeter i området. De samlede CO2-besparelser vil til den tid nå op på omkring 1.900 tons CO2 årligt.

Underboring E45

Relaterede artikler

Nyeste artikler