8.6 C
Randers
søndag, maj 5, 2024

Regeringen lemper den danske grænsekontrol

Grænsekontrollen mod Sverige ophæves fra 12. maj, mens grænsekontrollen mod Tyskland omlægges, så der kontrolleres færre indrejsende.

Det har regeringen fredag meddelt EU-Kommissionen, oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Justeringerne i grænsekontrollen vil gøre det nemmere at pendle. I stedet skal der ifølge ministeriet fokuseres på at styrke indsatsen mod grænseoverskridende kriminalitet i grænseområderne.

»Det er ekstremt vigtigt, at vi slår ned på dem, der udøver kriminalitet på tværs af landegrænser, og de nye ændringer vil samlet betyde, at den kriminalitetsbekæmpende indsats i grænseområderne bliver styrket,« siger justitsminister Peter Hummelgaard (S). Når regeringen opretholder grænsekontrollen mod Tyskland, er det fordi, den finder det nødvendigt for at imødegå de trusler, som Danmark står over for, lyder det fra ministeriet.

»Blandt andet har krigen i Ukraine medført, at den aktuelle sikkerhedssituation er usikker. Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig, og dertil kommer truslen fra fremmede staters efterretningstjenester og det aktuelle migrationspres i Europa,« siger Peter Hummelgaard.

Mens kontrollerne på rejsende fra Sverige ophører om en knap en måned, vil den nye grænsekontrol mod Tyskland som udgangspunkt løbe fra 12. maj til 11. november.

Omlægningen mod Tyskland betyder, at der vil blive kontrolleret færre indrejsende, da politiet i højere grad vil lave kontroller på baggrund af “politifaglige vurderinger”.

Det skal frigive ressourcer til en styrkelse af politiets indsats i grænseområderne.

Med udenrigsministerens ord, vil omlægningen frigøre ressourcer til “droner, nummerpladegenkendelse og baglandspatruljer” samt “mere asfalt på grænsen”.

Mens den danske grænsekontrol mod Sverige ophører 12. maj, vil den nuværende svenske grænsekontrol mod Danmark vare til og med 11. maj.

Relaterede artikler

Nyeste artikler