3.7 C
Randers
tirsdag, april 23, 2024

Rekordlavt: De fleste åbenlyst uddannelsesparate er i beskæftigelse

Samme tid sidste år var antallet 85. I år er det 20. Så lavt er antallet af åbenlyst uddannelsesparate borgere, som ikke i beskæftigelse lige nu. De åbenlyst uddannelsesparate er borgere under 30 år, som jobcentret vurderer umiddelbart klar til uddannelse og job.

De lave antal åbenlyst uddannelsesparate glæder beskæftigelsesudvalgsformand Bo Vestergaard:

»Det glæder mig, at der er rigtig gode beskæftigelsesmuligheder i Randers kommune for de unge mennesker, som søger uddannelse og arbejde. Vi skal arbejde for, at der også fremover er gode muligheder for at komme i arbejde eller starte i uddannelse i vores kommune. Samtidigt skal vi være opmærksomme på at imødekomme erhvervslivets efterspørgsel efter arbejdskraft, så Randers kommune bliver ved med at være et attraktivt sted at drive virksomhed,« siger Bo Vestergaard.

Lavere end nogensinde

Det er første gang, at Jobcenter Randers registrer så få ledige åbenlyst uddannelsesparate:

»Det er kun gået én vej, og der har været en stabil nedgang af ledige uddannelsesparate det seneste år. For tiden er de åbenlyst uddannelsesparate kun tilknyttet jobcentret i en meget kort periode – ofte et par uger ad gangen – før de kommer i beskæftigelse,« siger Pia Bendtzen, afdelingsleder i Jobcenter Randers.

Også blandt såkaldt uddannelsesparate, det vil sige borgere, som er vurderet klar til uddannelse af jobcenteret, men uden krav om jobsøgning inden de starter, er tallene lavere end nogensinde. Sidste år i februar lå antallet på 380 og i år er tallet 313.

Når de unge er i beskæftigelse, betyder det, at de ikke er afhængige af at modtage uddannelseshjælp, som er pendanten til kontanthjælp for unge under 30 år uden uddannelse. Hos Aktiv Start, som er jobcentrets tilbud til de unge åbenlyst uddannelsesparate, får de hjælp til at finde en plads på arbejdsmarkedet, og det har indflydelse på de lave ledighedstal:

»Det skyldes formentligt en kombination af situationen på arbejdsmarkedet og den intense og meget aktive støtte og vejledning, som de unge modtager hos Aktiv Start. De unge støttes og vejledes individuelt til at søge alle de aktuelle jobåbninger på det arbejdsmarked, som lige nu er præget af mange ledige stillinger til få ansøgere. Der er tale om alle typer af stillinger, herunder også mange, som matcher de unges kompetencer. Det glæder os, at de unge i høj grad finder en vej at gå, og at der er beskæftigelse nok til, at de unge kan opnå selvforsørgelse og ikke mindst nyttig arbejdsmarkedserfaring, indtil de formentligt starter på en uddannelse,« siger Pia Bendtzen.

Hurtigt på arbejdsmarkedet

Pia Thomassen er én af de åbenlyst uddannelsesparate, som kun havde kort tid på offentlig forsørgelse, før hun kom i beskæftigelse. Nu glæder hun sig over arbejdet hos rengøringsvirksomheden Classic Clean:

»Jeg er rigtig glad for mit arbejde og den ros, jeg får af borgerne og mine gode kollegaer. Det giver en kæmpe tryghed, at jeg har timer nok til at være selvforsørgende og have en indtægt,« siger Pia Thomassen. Hun nåede kun at være ledig siden december.

»Da jeg afsluttede min barsel i december, begyndte jeg at søge jobs. Der var ikke mange jobs, som jeg havde mulighed for at tage, da jeg er alenemor med to børn, som skal afleveres og hentes. Heldigvis fik jeg hurtigt kontakt med Classic Clean, som var villig til at imødekomme mine behov, så jeg kunne få tilpassede arbejdstider og en firmabil,« siger Pia Thomassen.

Jobbet hos rengøringsvirksomheden blev hun opmærksom på i forbindelse med undervisningen i jobcentrets tilbud til unge, Aktiv Start. Her blev Pia Thomassen formidlet til den ledige stilling, og hun fik vejledning, så hun var godt forberedt til jobsamtalen.

»Min sagsbehandler var god til at lytte og give råd. Hos Aktiv Start følte jeg mig hørt og set, og jeg kunne altid ringe,« siger Pia Thomassen.

Pia Thomassen er så glad for sit arbejde, at hun lige nu har planer om at blive ved med at arbejde frem for at starte på uddannelse.

Relaterede artikler

Nyeste artikler