15 C
Randers
søndag, april 28, 2024

Russisk-ortodoks kirke i København udsat for hærværk

Ukendte gerningsmænd har malet hagekors og z-tegn på den russisk-ortodokse kirke i Bredgade i København.

Det er tilsyneladende ikke kun Den Lille Havfrue, der er blevet udsat for hærværk fra det, der formentlig er anti-russiske gerningsmænd.

Den russisk-ortodokse kirke i Bredgade i København er også blevet bemalet med z-symboler og hagekors natten til søndag. Det fortæller Kristeligt Dagblad.

Hærværket er sket, på trods af at Aleksander Nevskij Kirken ikke hører under den russisk-ortodokse patriark i Moskva og desuden samler penge ind til flygtninge i Ukraine.

Københavns Politi oplyser i en mail til Ritzau, at der søndag er indløbet en anmeldelse om grafitti på bygningen i Bredgade.

Der er tale om graffiti, som ligner de symboler, der også er blevet malet på stenen ved Den Lille Havfrue, som ligeledes blev anmeldt søndag.

Begge sager bliver efterforsket som hærværk, og vi undersøger i den forbindelse, om der ud over symbolerne er sammenhæng mellem dem, lyder det.

Z-tegnet har været brugt på russiske kampvogne og andet militært materiel i forbindelse med invasionen af Ukraine.

Det er også blevet brugt som et symbol på sejr og den russiske opbakning til krigen og den russiske hær.

Men André Ken Jakobsson, der er adjunkt og forsker i hybrid krigsførelse ved Syddansk Universitet, er dog ikke i tvivl om, hvad hærværksmændenes hensigt har været.

»Når der både er malet et z og et hagekors på bygningen, så behøver man ikke motivforske så meget. Så har afsenderen nok villet fortælle, at der er et lighedstegn mellem de to symboler,« siger han.

Forskeren fortæller, at der lige nu foregår en fortolkningskamp om, hvad z’et skal betyde.

Rusland ville “afnazificere”

Ruslands modstandere har nemlig også taget z-tegnet til sig og brugt det på deres egen måde.

Fra ukrainsk side har man forsøgt at tage symbolet tilbage ved at vælte et z og lægge et andet z oven på det, så det ligner et hagekors.

Så bliver det pludselig et meget slagkraftigt symbol, der peger tilbage mod russerne.

»De har jo forklaret, at man er gået ind i Ukraine for at afnazificere landet,« siger André Ken Jakobsson.

Den Lille Havfrue er også blevet udsat for hærværk

På stenen hvor havfruen sidder, er der blevet tegnet et hagekors med et lighedstegn til et Z.

Bogstavet Z bliver i øjeblikket brugt på kampvogne og andre militære køretøjer i Ukraine, og det er blevet et symbol på støtte til det, som præsident Vladimir Putin betegner som en “særlig militæroperation”.

Det er dog uklart, om tegnet ved Den Lille Havfrue er en direkte henvisning til den betydning.

Men Københavns Politi betragter hærværket som politisk motiveret. Det siger vagtchef Jesper Frandsen til B.T.

Billeder fra stedet søndag aften viser, at der tilsyneladende er brugt sort spraymaling til hærværket. Det, der er malet, fylder en stor del af den side af stenen, som vender ind imod land.

Det er ikke første gang, at statuen på Langelinie er blevet udsat for hærværk.

Den Lille Havfrue har eksempelvis fået savet hovedet af flere gange.

Den Lille Havfrue er udformet af billedhuggeren Edvard Eriksen og modelleret efter hans kone, Eline. Figuren er billedhuggerens legemliggørelse af havfruen i H.C. Andersens berømte eventyr “Den lille Havfrue”.

Statuen var en gave til København skænket af brygger Carl Jacobsen, der var søn af Carlsbergs grundlægger, J.C. Jacobsen. Den blev opstillet på Langelinie i 1913.

Relaterede artikler

Nyeste artikler