To stolte sundhedsplejersker fik fredag d. 19. november overrakt Athenaprisen for deres arbejde med asmatisk bronkitis i Randers Kommune.
Athenaprisen blev fredag d. 19. november overrakt af Dansk Sygeplejeråd og Bauta Forsikring til sundhedsplejerskerne Tanja Koch og Helle Lund fra Randers Kommune. De to sundhedsplejersker startede i 2019 en særlig indsats for at identificere og udbrede viden om asmatisk bronkitis i kommunens daginstitutioner og hos forældre. Prisen er på 50.000 kr., som kan bruges til at udvikle indsatsen på arbejdspladsen.
»Jeg er meget stolt af den indsats vores sundhedsplejersker har gjort. De fortjener virkelig at få den hæder, for de brænder for det her, og det gør hverdagen bedre for de berørte familier, vores institutionspersonale bliver styrket og det generelle sundhedsniveau i kommunen højnes. Jeg håber at endnu flere børn kan få glæde af den indsats fremover,« siger Sundhedschef, Christina Breddam.
Flere diagnoser giver bedre behandling
Astmatisk bronkitis er den hyppigste kroniske sygdom blandt børn og den mest almindelige årsag til hospitalsindlæggelser. Cirka 10 procent af danske børn i skolealderen lider af astma, mens 15-20 procent af børn i småbørnsalderen lider af astmatiske symptomer.
Derfor igangsatte Tanja og Helle indsatsen. Tanja har siden da været på mange astma-hjemmebesøg hos forældre, hvis barn har asmatisk bronkitis, for at fortælle dem om sygdommen og hvilke ting, de kan gøre for at hjælpe deres barn udover den medicinske behandling. Hun har også været på besøg i mange af kommunens daginstitutioner for at klæde pædagogerne på til at identificere symptomerne og symptomer på, at et diagnosticeret barn har behov for bedre regulering.
På grund af Tanja og Helles indsats diagnosticeres flere børn i kommunen tidligt med asmatisk bronkitis, og behandlingen af de børn, der allerede er diagnosticerede, er blevet optimeret. Der er derudover startet et samarbejde mellem de praktiserende læger og Tanja Koch, hvor lægerne permanent opfordres til at give sundhedsplejen besked, når et barn 0-6 år får stillet diagnosen, så de får et tilbud om et astma-hjemmebesøg.
Sundhedsplejen er også blevet inddraget i korrespondancer til/fra Børneambulatoriet på Regionshospitalet Randers, hvor nogle af børnene følges. Indsatsen er også udrullet til skolesundhedsplejen, hvor en astmaansvarlig skolesundhedsplejerske også kan tilbyde understøttende astmahjemmebesøg.
Athenaprisen – gør verdensmål til hverdag
Athenaprisen har undertitlen “-gør verdensmål til hverdag”, fordi mange sygeplejefaglige indsatser har betydning for FN’s verdensmål om fx sundhed og trivsel, ligestilling og mindre ulighed. For at kunne indstille en indsats til Athenaprisen skal man begrunde, hvilket verdensmål indsatsen har betydning for. Fordi indsatsen med astmatisk bronkitis har til formål at forebygge sygdomme og fremme det generelle sundhedsniveau har det betydning for mål nr. 3, sundhed og trivsel og mål nr. 10, mindre ulighed, da indsatsen giver lige muligheder for alle familier, uanset ressourcer, for at spotte sygdommen og sikre bedre behandling.
De vigtigste tegn på uopdaget asmatisk bronkitis
● Hoste i forbindelse med søvn og fysisk aktivitet
● Ændret legemønster – barnet søger stillesiddende aktiviteter
● Nedsat energiniveau – barnet er træt og uoplagt efter leg; fx i puderum eller efter bål, hvor støv og andre partikler kan irritere luftvejene
Har du et barn med asmatisk bronkitis, og vil du gerne have et astma-hjemmebesøg af sundhedsplejersken Tanja Koch, kan du skrive sikkert og digitalt til sundhedsplejersken på Randers Kommunes hjemmeside. (kræver NemId).