-1.4 C
Randers
torsdag, november 30, 2023

Sanserne udfordres i landskabet

En udstilling, flere workshops og en række samtalecafeer sætter i august og september måned fokus på de indtryk som vi alle får, når vi færdes i uderum og landskaber.

Den særegne natur i Randers kommune er med kunstprojektet Metropolis Landscapes blevet til scene for performance og kunst. I Kulturhusets store sal vises udstillingen Walking Landscapes, der dokumenterer de landskabsvandringer, som 10 kunstnere foretog sidste sommer. Det sker gennem videokunst, fotos, tekst m.m. fra 8.-19. august i samarbejde med Metropolis – Københavns Internationale Teater, Nordea-fonden m.fl.

De deltagende kunstnere bygger på hver deres måde bro mellem natur, kunst og kultur, og deres fælles udtryk i udstillingen bliver afsæt til projektets næste fase, Talking Landscapes, som finder sted i Randers i september.

To af de deltagende kunstnere inviterer derudover til foredrag og workshops i forbindelse med Randers Festuge. Hos billedkunstner Pia Græsbøll kan du søndag den 14. august selv afprøve, den teknik som hun anvender, når plantevækster bliver omdannet til fotoværker. Det forgår på Kirketorvet i Randers, der i anledningen af festugen er blevet til Den Grønne Plads.

Performance- og lydkunstner Nina Tind afholder samme dag en event på pladsen, hvor festugegæsterne på tætteste hold, kan opleve, hvordan hendes helt særlige mikrofon-sko opfanger lyde i byrummet. Det er en metode som Nina har brugt til at indfange lyde i det randrusianske landskab under hendes vandringer sidste år.

Med nye horisonter mod en fælles fremtid – samtalecafeer i efteråret

Kunstprojektet Metropolis Landscapes er en trilogi, hvor første del har fokus på vandringerne i landskabet. Til september i år bliver projektet fulgt op med titlen; Talking Landscapes. Gennem ni forskellige samtalecafeer åbnes der for en samtale om “det gode liv i den fælles fremtid. ” Forandringens vinde blæser om os og i Randers Kommune sker der også mange forandringer i landskaberne omkring os. Samtalerne finder sted på steder, der har en særlig historisk, kulturel eller symbolsk værdi. Ved vandet i Randers har Gudenåen og floddeltaet været afsæt for tilværelserne, lige siden oldtid og senere vikingetid, middelalder osv. Byen har vokset sig større og ændret karakter, senest til en pulserende industriby, som nu igen er under omdannelse. 

Gennem generationer har landskaber omkring os været forudsætning for udvikling og levegrundlag. Og efterhånden har vi udnyttet vores omgivelser så meget, at den vilde natur er blevet opslugt af industrialiseringen og et stort område blevet anlagt som industrihavn. Her i 2022 kigger randrusianerne ud i en større byomdannelse, der kræver en flytning af havneindustrien for at give plads til klimasikring og beboelse i moderne rammer ved vandet. Så der er bestemt meget at samtale om, når det handler om fremtiden. Talking Landscapes er et samtalekoncept, hvor rammerne for selve samtalen er planlagt af professionelle kunstnere – på en måde som ikke kan undgå af udvide din horisont.

Et kunstprojekt der udfordre

Projektet organiseres af Metropolis – Københavns Internationale Teater i samarbejde med partnere i 12 medvirkende kommuner med støtte fra Nordea-fonden. Lokalt i Randers samarbejder Randers Bibliotek, Randers Kunstmuseum, Randers Naturcenter, Randers Teater, Randers Eventsekretariat og Kultur- og Fritidsafdelingen i Randers Kommune sammen om projektet.

»Kulturelle og kunstneriske oplevelser må godt udfordre os og være mere end underholdning. Metropolis Landscapes flytter kunsten og samtalen ud af sine sædvanlige rammer. Projektet skaber et særligt samspil mellem kunst og natur. Det italesætter nogle yderst aktuelle temaer, når samtalen falder på vores forhold til naturen. Her tænker jeg ikke mindst på bæredygtighed, klima og biodiversitet. Kunsten kan hjælpe os med at italesætte nogle af de udfordringer, som vi står overfor i denne sammenhæng. Derfor er Metropolis Landscapes også et spændende og relevant kunstprojekt, som vi i Randers Kommune har valgt at arbejde med. Samtidig vil vi gerne kunne tilbyde borgerne nogle anderledes kulturopleveler, som ellers ikke vil finde sted,« siger Louise Høeg, der er formand for sundheds-, idræts og kulturudvalget.

Læs mere om Kunstprojektet Metropolis Landscapes på hjemmesiden www.randersbib.dk, hvor det også er muligt at tilmelde sig de forskellige workshops og samtalecafeer.

Relaterede artikler

Nyeste artikler