3.1 C
Randers
søndag, november 24, 2024

Se listen: Her er trafikreglerne, flest cyklister bryder

Selvom det er populært at cykle, er cyklister ikke altid lige populære blandt andre trafikanter, der ofte oplever de tohjulede, som de farligste i trafikken. Og nu viser en ny undersøgelse, hvilke regler, danske cyklister oftest bryder.

Der har været solid cykelfeber i Danmark denne sommer, men det er ikke kun de professionelle ryttere, der kæmpede hårdt for at komme hurtigt frem. Det samme gør sig gældende for mange helt almindelige danskere, når de sætter sig op på cyklen og bevæger sig ud i trafikken.

Men i forsøget på at komme hurtigt frem vælger tusindvis af danske cyklister at se stort på færdselsloven, der både skal sikre dem selv og deres medtrafikanters sikkerhed.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

Her erkender næsten syv ud af ti danskere, at de bryder loven, når de cykler, og samtidig udpeger de reglerne, de oftest ser stort på, når de bevæger sig rundt i trafikken.

Og måske ikke så overraskende er det især fodgængere, der bliver presset af cyklister i det offentlige rum.

I undersøgelsen erkender godt hver tredje af de adspurgte, at de har kørt på fortovet og drejet til højre for rødt lys, mens hver fjerde har cyklet i fodgængerfeltet ved lyskryds.

Men selvom de fleste danskere formentlig finder de lovovertrædelser som værende helt nede i på bagatel-niveau, så kan de godt være til stor gene for fodgængere, der er de ’blødeste’ trafikanter, og derfor bør man tænke sig om, lyder det fra Henrik Sagild, der er direktør for Skade i Gjensidige.

»I alle tre tilfælde er der tale om, at man bevæger sig ind i områder, som fodgængere har ret til at føle sig sikre og trygge i. Og selv hvis det ikke fører til påkørsel af fodgængere, er det alligevel med til at skabe usikkerhed, og man bør som cyklist holde sig fra fortovet og vejbanen, selvom det kan virke fristende at tage en smutvej« siger Henrik Sagild.

På de efterfølgende pladser over de mest udbredte lovovertrædelser blandt cyklister finder vi kørsel overfor gult, selvom der er tid til at stoppe, kørsel mod færdselsretningen og brug af håndholdt mobil til at tjekke sociale medier og sende sms’er.

De har alle tilfælles, at det er omkring hver sjette cyklist, der er erkender at bryde de regler, og her peger Henrik Sagild på, at de også har det tilfælles, at de kan skabe enormt farlige situationer i trafikken.

»Her er der i højere grad tale om, at cyklister udsætter sig selv for en væsentlig risiko for at ende i et uheld med en bilist, og det kan altså have nogle meget ubehagelige konsekvenser, hvis det går galt,« siger Henrik Sagild fra Gjensidige.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i maj og juni 2022 blandt 1528 repræsentativt udvalgte danskere. Spørgsmålet er stillet til de danskere, der angiver, at de cykler.

Har du som cyklist gjort en eller flere af følgende ting inden for de seneste 3 år?

● Kørt på fortovet
36 %

● Kørt i fodgængerfeltet
23 %

● Kørt mod færdselsretninge
17

● Drejet til højre for rødt                 
34 %

● Kørt lige over for rødt
4 %

● Kørt lige over for gult, selvom du kunne nå at stoppe        
17 %

● Kørt lige over for rødt, når der ikke er anden trafik 
12 %

● Brugt håndholdt telefon til at læse/sende beskeder eller tjekke sociale medier og lignende
15 %

● Taget foto/selfie med telefonen
5 %

● Brugt håndholdt telefon til at foretage eller modtage opkald
12 %

● Hørt så høj musik, at du ikke kunne høre trafikken omkring dig
8 %

● Ingen af ovenstående
32 %

● Ved ikke/ønsker ikke at svare
1 %

Relaterede artikler

Nyeste artikler