4.7 C
Randers
tirsdag, april 23, 2024

SF: PFOS fra Korsørsagen sendt til Nordic Waste 

Jordskedet ved Nordic Waste betyder, at op mod flere millioner tons jord er i bevægelse. Et af de store spørgsmål er forureningsgraden af den jord, der skrider. 

I august 2021 fik en række borgere i Korsør konstateret alt for høje koncentrationer af det farlige evighedskemikalie PFOS i deres blod. Fælles for dem alle var, at de har spist kød fra kvæg, der har græsset på et område, der var forurenet med det sundhedsskadelige stof.

I april 2021 i forbindelse med oprydningen efter PFOS-skandalen i Korsør, ved brandskolen, er 21,96 ton meget PFOS-holdige slam kørt til Nordic Waste. Randers kommune var tilsyneladende indforstået med bortskaffelsen og det blev aftalt at sedimentet blev kategoriseret som klapmateriale indeholdende farlige stoffer. 

Den 18. oktober 2021 fremgik det i pressen, at den tidligere ejer af Nordic Waste drømte om i fremtiden at kunne rense PFAS forurenet jord.  Alligevel har virksomheden allerede tilbage i april 2021 modtaget PFOS holdigt slam. 

Disse nye oplysninger vækker stor bekymring hos byrådsmedlem i Randers Kommune, Rosa Lykke yde (SF):   

»Jeg er dybt bekymret over, at slam fyldt med PFOS, er kørt til Nordic Waste. Det kan være en helt ny drejning i en sag, som i forvejen er katastrofal,«” siger hun. 

På baggrund af bekymringen har Rosa Lykke Yde stillet en række spørgsmål til forvaltningen i Randers Kommune om sagen.

Hun vil bl.a. vide hvorledes Nordic Waste har håndteret PFOS/PFAS holdig jord/slam og om Randers Kommune måler for PFOS i spildevandet.

Endelig ønsker hun at få oplyst, om Randers Kommune er bekendt med andre leverandører af PFOS/PFAS-holdig jord eller slam, som er behandlet eller modtaget på Nordic Waste?

»Mine alarmklokker bimler og bamler. Vi skal for alt i verden undgå farlige at stoffer kommer ud i miljøet, både i og omkring Ølst. Men vi skal så sandelig,også passe på hvilken jord, der bliver transporteret rundt i hele lande,« slutter siger Rosa Lykke Yde 

Relaterede artikler

Nyeste artikler