3 C
Randers
tirsdag, december 3, 2024

Sidste modstandsmand fra Churchill-gruppen er død

Det sidste medlem af den kendte modstandsgruppe, Churchill-klubben, Helge Milo er død 94 år gammel. Det skriver Nordjyske.

Helge Milo og en række kammerater dannede under tyskernes besættelse en af de allerførste modstandsgrupper i Danmark.

Helt tilbage i 1941 besluttede gruppen, som hovedsaglig bestod af elever på Aalborg Katedralskole, sig for at gøre livet surt for den tyske besættelsesmagt.

Churchill-klubben stjal våben fra tyske soldater, begik hærværk mod besættelsesmagtens køretøjer og anstiftede brande i et forsøg på at genere tyskerne mest muligt.

Mange af de stjålne våben blev gemt på Aalborg Kloster, hvor to af drengene boede, og hvor klubben havde sit tilholdssted.

I maj 1942 blev gruppen anholdt. Gruppens to ældste medlemmer blev dømt og sendt i tysk arrest, mens gruppens øvrige medlemmer sad fængslet i Nyborg Statsfængsel.

Efter anholdelsen i Aalborg, men inden gruppens medlemmer var blevet dømt, lykkedes det dem at save tremmerne over i arresten i Aalborg. 19 genge lykkedes det Churchill-Klubben at lave aktioner og vende retur til cellen, inden de under en luftalarm blev genkendt og afsløret af nogle tyske soldater.

Otte af Churchill-Klubbens ti medlemmer ved arresten i Aalborg dagen efter deres anholdelse. Fra venstre Knud Pedersen, Jens Bue Pedersen, Mogens Fjellerup, Eigil Astrup Frederiksen, Helge Milo, Uffe Darket, Mogens Thomsen og Børge Ollendorf. Til højre arrestforvareren. Foto: Frihedsmuseet.

De unge drenge var frustrerede over, at de voksne ikke gjorde modstand mod den tyske besættelsesmagt. “Nogen måtte gøre noget”, udtalte Helge Milo, mange år senere. Og drengene valgte at tage sagen i egen hånd for at genskabe Danmarks ære efter den forsmædelige måde, hvor på Danmark den 9. april 1940 blev løbet over ende af de tyske tropper.

I foråret 1942 udførte gruppen 25 mindre aktioner som ildspåsættelse, hærværk og våbentyverier, inden medlemmerne blev anholdt den 18. maj.

Svært efter fængslingen

Helge Milo sad fængslet i halvandet år. Han har siden fortalt, at fængslingen var en hård tid for ham og kammeraterne. To af kammeraterne var så skadet af fængslingen, at de senere begik selvmord og flere andre røg ud i problemer og alkoholmisbrug.

Selv havde Helge Milo også svært ved at koncentrere sig og holde fast i jobs. Han fik en uddannelse som civilingeniør. Men den tog noget længere end både beregnet og længere end den nominerede tid. Helge Milo havde svært ved at koncentrere sig og har siden ment, at fængselsopholdet var årsagen.

Derfor skiftede han også job ret tit. Oftere end andre på den tid. Han arbejdede blandt andet på B&W og for Norsk Veritas i Oslo.

Tragedier

Helge Milo blev i sit voksenliv ramt af to tragedier. Den første, da hans hustru blev psykisk syg og forsøgte at begå selvmord. Siden fik hun en kræftsygdom, som hun ikke overlevede.

Den anden tragedie skete, da hans datter pludselig døde af sukkersyge. Det var Helge Milo som fandt datteren, da han kom for at fejre hendes fødselsdag. Den oplevelse tog hårdt på ham.

Den 4. maj sidste år blev der indviet en permanent udstilling om Churchill-gruppen på Aalborg Kloster. Her deltog Helge Milo som hædersgæst.

Mindepladen kan ses ved indgangsdøren til Refektoriet i Aalborg Kloster. Foto: Ole Jespersen.

Relaterede artikler

Nyeste artikler