8.4 C
Randers
onsdag, maj 8, 2024

Socialdemokratiet og Østbroen er skuffede

Byrådet i Randers ønsker uvildig undersøgelse af Nordic Waste-forløbet

Der skal laves en uafhængig og tilbundsgående undersøgelse af Nordic Waste-forløbet, har Randers Byråd besluttet på mødet den 26. februar 2024 på baggrund af et forslag fra en række partier og byrådsmedlemmer.

Kun Socialdemokratiet og Østbroen var ikke medunderskrivere på forslaget, idet de slet ikke var blevet spurgt. Det mødte stærk kritik fra de to partier.

»Vi vil gøre det helt klart, at vi stemmer ja, men er forundret over fremgangsmåden,« sagde Erik Bo Andersen fra Østbroen. Han henviste til konstitueringsaftalen, hvoraf det fremgår, at: ”Partierne er stærkt optaget af, fortsat at sikre et Randers byråd, der samarbejder i gensidig respekt, lydhørhed og med gennemsigtighed om de store opgaver, der skal løses i Randers kommune.

Derfor mente han, at forslagsstillerne viser omverdenen, at byrådet i Randers ikke står sammen, og at byrådet ikke kan samarbejde om et forslag om en uvildig undersøgelse.

»Hvorfor vil man lave et politisk spin, hvor man ikke en gang hører, om alle har lyst til at være med. Vi er jo ikke en gang blevet spurgt. Ville det ikke være bedre, at få endnu flere med. Det er en sag, som vi burde stå sammen om,« understregede Erik Bo Andersen.

Socialdemokratiets ordfører Steen Bundgaard var dybt skuffet over, at partiet ikke var blevet kontaktet forud for forslaget.

»Det skuffer, at vi ikke er blevet spurgt. Jeg sidder her blandt mange af de medlemmer og partier, som i mange år har medvirket til bl.a. at lave budget og andre store aftaler, og så gider de ikke spørge, om vi vil være med.  Det skuffer mig dybt i mit politiske hjerte, for det har noget med tillid at gøre. Ordentlighed og tillid og er vigtige begreber, og derfor er Socialdemokratiet skuffet over det forløb, som er sket her,« tordnede Steen Bundgaard.

»Er det politisk drilleri, eller er der en helt anden dagsorden i den her sammenhæng. Jeg håber, at det ikke stikker dybere end politisk drilleri. Da jeg så det forslag her, fik jeg det skidt, og det tror jeg, kommer til at præge tiden fremover, at man også kan gøre tingene på den måde. Men sådan er politik altså også,« konstaterede han.

Det skuffer mig dybt i mit politiske hjerte, for det har noget med tillid at gøre

Steen Bundgaard, Socialdemokratiet

Ifølge forslaget er ønsket med undersøgelsen at afdække, om Randers Kommune har handlet kritisabelt i forbindelse med sagen.

Der skal laves en uafhængig tilbundsgående undersøgelse af, om direktionen, forvaltningen i øvrigt, borgmesteren samt byrådet har handlet kritisabelt i forbindelse med sagen om Nordic Waste. Det har byrådet besluttet på mødet den 26. februar 2024 på baggrund af et forslag fra Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Velfærdslisten, Beboerlisten, Enhedslisten, Lars Axel Nielsen, Bo Rats og Henriette Malland.

I forslaget er fremlagt en række forhold, som undersøgelsen blandt andet skal afdække.

Forslaget blev vedtaget med 30 stemmer for. Kun Jens Peter Hansen (UG) stemte imod.

Se hele forslaget om undersøgelsen

Ifølge det nu vedtagne forslag skal administrationen omkring undersøgelsen varetages af borgerrådgiveren, der er ansat direkte af byrådet. Dette for at sikre uafhængigheden. Selve undersøgelsen vil blive gennemført af en eller flere eksterne aktører og resultaterne vil blive afrapporteret til byrådet og den politiske følgegruppe.

Nordic Waste på dagsordenen

Ud over beslutningen om undersøgelsen, behandlede byrådet på mødet den 26. februar flere andre sager med relation til situationen ved Nordic Waste.

Blandt andet blev byrådet orienteret om økonomien, ligesom byrådet godkendte støtteorganisationen til borgerne i Ølst og en ny projektorganisering til håndtering og planlægning af den fremtidige indsats.

Screendump fra afstemningen om en uvildig undersøgelse

Relaterede artikler

Nyeste artikler