5.2 C
Randers
tirsdag, april 23, 2024

Sorgberedskab for børn er blevet afvist af et flertal i Folketinget

Et borgerforslag om oprettelse af et sorgberedskab, som kommer på hjemmebesøg når hjemmeboende børn mister en mor eller en far, senest et døgn efter dødsfaldet, afvises af et flertal i Folketinget.

Ifølge indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) findes der allerede en række indsatser på området, og at der i begyndelsen af 2022 blev nedsat en hurtigt arbejdende bredt sammensat arbejdsgruppe, som netop er i gang med at se på hele området. Regeringen mener, at man bør afvente resultatet af arbejdsgruppens konklusioner.

Ministeren kunne dog ikke oplyse, hvornår arbejdsgruppen er færdig med sit arbejde, men den skulle have afrapporteret sidste sommer.

Samtidig oplyste Sophie Løhde, at det nationale sorgcenter har fokus på at styrke og koordinere forskning på området, og at der i finansloven fra 2021 er afsat midler til Sorglinjen, der er et landsdækkende tilbud pårørende og efterladte fra 13 år og op, tale med frivillige der selv har oplevet at miste et barn, partner, forældre eller søskende.

En af årsagerne til, at regeringen ikke kunne støtte forslaget var, at der ikke er afsat finansiering eller klarhed over forslagets økonomiske konsekvenser.

Socialdemokratiets ordfører Matilde Powers erkendte, at der er huller i den hjælp, som det offentlige tilbyder, men afviste forslaget fordi man vil afvente den tværfaglige arbejdsgruppes resultater.

Kirsten Normann Andersen (SF) oplyste, at der hver dag i gennemsnit er 5 børn, som mister en af deres forældre.

Louise Brown fra Liberal Alliance holdt en meget personlig tale, hvor hun fortalte at hun kender flere familier, hvor den ene forælder er gået bort. Hun henviste til sin tid som leder af Frivilligcentret i Randers, hvor hun er stødt på mange tilbud, som tager sig at mennesker med sorg. »De frivillige kan noget, som de professionelle ikke kan,« sagde hun, men kunne ikke støtte forslaget, med den begrundelse, at sorg ikke er noget, man kan lovgive sig ud af.

Borgerforslaget er oprettet af Anna-Sofie Bülow Wahlgreen fra Gentofte. I 2020 faldt hendes verden sammen, da ægtemanden pludselig døde, mens hun stod med sin 3-årige datter på armen, og samtidig ventede deres 2. barn.

Ambulancelægen som var til stede, opfordrede hende til at køre til det nærmeste hospital for at møde en krisepsykolog.

Her var der imidlertid ingen krisepsykolog eller anden mental rådgivning.

»Jeg har erfaret, at vores situation desværre ikke er enestående, og at der er tydelige udfordring på det her område, hvilket betyder, at barnets sorg, bearbejdelse, trivsel og sociale relationer kan afhænge af hvilke resurser de har omkring sig,« skriver Anna-Sofie Bülow Wahlgreen for begrundelse for borgerforslaget.

For at et borgerforslag kan blive behandlet i Folketinget, kræver det mindst 50.000 underskrifter. Dette forslag har opnået 52.195 underskrifter.

Borgerforslaget har opbakning fra SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Alternativet og Radikale.

Imod er Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance.

Borgerforslaget kan læses her

Relaterede artikler

Nyeste artikler