7.4 C
Randers
torsdag, marts 28, 2024

Spentrup: Ildsjæl fylder 60 år

Den lokale sognepræst i Spentrup, Peter Ulvsgaard er efter fem år velintegreret i sine sogne Spentrup, Gassum og Asferg.

Allerede i indkørslen til præstegården i Spentrup mærker man historiens vingesus. Man kan næsten se Steen Steensen Blicher for sig, som står døren, og tager imod.

I virkeligheden er det dog ikke Steen Steensen Blicher, men den lokale præst, som i morgen den 18. januar fylder 60 år.

Peter Ulvsgaard trådte sine barnesko i Bangsbostrand ved Frederikshavn. Da han var helt ung var der ingen planer om, at han skulle være præst. Der var ingen præster i hans familien, men forældrene tog ham og hans søskende med i kirke, og han var vant til at bede Fader Vor.

I hjemmet blev der lagt vægt på de kristne værdier. Den unge Peter havde anlæg for tal, og det fik en lærer til at mene, at han skulle være revisor, som hans far og bror.

Da Peter Ulvsgaard gik på gymnasiet i Frederikshavn, var han overbevist om, at han enten skulle læse matematik eller søge ind på konservatoriet for at forfølge drømmen om et liv med musik.

Musikken var begyndt med triangel i det lokale FDF Brass Band. Senere blev det trompet samme sted og efterfølgende også i Sæby Garden, hvor også en tenorsaxofon kom til i et lokalt bigband. Han har en meget alsidig musiksmag, og går gerne til koncerter med alt fra klassisk til jazz, rock og punk.

På et tidspunkt fandt han ud af, at filosofi og religion var spændende fag og begyndte derfor på teologistudiet på Aarhus Universitet, hvor han nåede at gå til forelæsninger hos den inspirerende og navnkundige professor Johannes Sløk.

Under studierne tog Peter Ulvsgaard en afstikker USA, hvor han under studier ved American Catholic University i Washington DC boede på et kloster i byen. Efter endt studium tog han igen til USA, for at virke i katolsk regi i Californien.

Som færdiguddannet søgte han en præstestilling i små landsogne udenfor Vordingborg og Hadsten. Han blev tilbudt begge embeder, men fordi Hadsten er lidt tættere på fødebyen Frederikshavn, valgte han Hadsten.

En kollega fortalte at Hadsten egentlig var et godt sted, men på grund af travlhed blev man der kun 5-6 år, og så søger man videre til noget andet. Men sådan skulle det langtfra gå.

Efter 23 år som præst i Hadsten pastorat blev han leder af FUSR (Folkekirkens Skoletjeneste i Randers, Favrskov og Mariager-Hobro). Han har altid været optaget af børn og unge, og var gymnasiepræst i Favrskov Kommune. Men forud herfor har han hele tiden været klar over, at selv om religionspædagogikken optager ham meget, ville han på et tidspunkt tilbage til præstearbejdet. Efter tre år savnede han allermest den tætte kontakt med mennesker, som er en del af præstearbejdet.

»Det er præstens privilegium at tale med mennesker som er kede af det, når de har mistet. Det samme når de er glade, når de skal have barnedåb eller bryllup. Som præst kommer man igennem hele følelsesregistret, og det er i virkeligheden det, jeg holder af,« fortæller Peter Ulvsgaard, og har oplevet, at der i høj grad er brug for samtalen.

Peter Ulvsgaard har sat mange aktiviteter i gang, og sammen med sin kollega Trine Daugaard Jepsen er de stærkt involveret i at børn kan interagere med kirken.

En af de første opgaver han fik efter indsættelsen, var at han sammen med menighedsrådet i Gassum skulle arrangere 75-året for Hvidstengruppens henrettelse, hvor dronningen skulle deltage.

I en pause skulle majestæten besøge præstegården. Han vidste, at dronning Margrethe røg, og derfor måtte han ud og købe et askebæger.

»Den eneste der får lov til at ryge i præstegården, er dronningen,« erklærer han med et smil.

Efter at være flyttet ind i præstegården i Spentrup, har Peter Ulvsgaard fået en passion for Steen Steensen Blicher, og han holder utallige foredrag rundt om i landet.

Peter Ulvsgaard er gift med Birgith Nørlund og tilsammen har de fem børn, som alle er fløjet fra reden.

Fødselsdagen fejres under private former.

Stort tillykke til præsten med den runde fødselsdag.

Relaterede artikler

Nyeste artikler