60.000 kr. til to skitseprojekter er startskuddet til ny æra i natur- og landart-parken ved Randers
Foreningen Krakamarken, der blev stiftet i 2022, har fået et gennembrud i sine bestræbelser på at få nye kunstværker til naturskulpturparken Krakamarken, Brusgårdsvej 25, syd for Randers. Statens Kunstfond har givet tilsagn om 60.000 kr. fra puljen “Kunst i det offentlige rum”. Pengene er givet til to skitseprojekter.
De to kunstnere, der skal udarbejde skitseforslag, er billedkunstner Marianne Jørgensen, Aarhus, og billedhugger Pia Græsbøll Ottesen, Randers. Begge kunstnere arbejder med naturmaterialer og jord. Marianne Jørgensen er kendt og respekteret i Danmark for sin helt unikke kunstneriske praksis og hendes store udsmykninger i det offentlige rum med jord, mos og planter.
Pia Græsbøll Ottesen, der arbejder med blandform og naturmaterialer, er ansat som kunstmentor på Gaia Akademi hos Museum for Outsider Art, Randers, og hun har sin gang hos Krakamarkens nabo – Den Skandinaviske Designhøjskole.
Her har hun været gæstelærer i valgfag, hvor højskolens elever arbejdede sammen med elever på Gaia Akademi. Hun deltog sidste år i den stort anlagte og velbesøgte gruppeudstilling “Jorden Kalder” i Mindeparken, Aarhus, hvor hendes sælsomme “Lytterør” af klinemasse: Ler, strå og hestemøg, vandt publikums begejstring, når de gennem rørenes organiske huller lyttede til jordens kalden.
Begge kunstnere tilbydes residens-ophold med fuld forplejning på designhøjskolen, så de kan udvælge hver deres sted til kunstværket, udvikle deres ideer og aflevere skitser og budgetter som grundlag for ansøgninger, der retter sig mod realisering af værkerne i 2025. I produktionsfasen får de desuden mulighed for at benytte skolens værkstedsfaciliteter og for samarbejde med højskolens elever. Det er også tanken, at de to kunstnere kan indgå i artist talks og gæstelærerundervisning på skolen.
Mere fokus på Krakamarken
Krakamarken dannede i 2023 “bagtæppe” for den publikumsinddragende vandringsperformance “Krakofoni”, hvor syv kunstnere deltog. Projektet, der over tre dage tiltrak 250 publikummer, var et samarbejde med Randers Kommune og Metropolis Københavns Internationale Teater om “Performing Landscapes”.
I foråret fandt Jørn Rønnaus legendariske narhvaltand sit endelige hvilested på Krakamarken med godt 70 gæster.
»Krakamarken, der er åben 24-7 året rundt, er et kendt og benyttet udflugtsmål til gåture, og det er naturligvis hensigten at øge opmærksomheden på skulpturparkens eksistens i takt med, at de nye værker etableres,« siger forperson for Krakamarken, Merete Østergaard.
Mange billedkunstnere støtter foreningen og ideen om genrejsning af Krakmarken, og Merete Østergaard opfordrer alle interesserede til at støtte Krakamarken gennem medlemskab af foreningen.
»Jo flere, der bakker op om Krakamarken, jo større er chancerne for at få støtte til nye værker,« slutter Merete Østergaard.
Medlemskab af støtteforeningen Krakamarken koster 250 kr. om året, og indmeldelse kan ske ved henvendelse til kasserer Karen Plesner på mail: karen.plesner@kplesner.dk
Krakamarken ved Randers ● Krakamarken blev anlagt af Randers Kommune i 1992 på et 27 hektar stort område ved Brusgård på initiativ af kunstneren Jørn Rønnau. Over tre symposier i årene 1992-1995 opførte 29 kunstnere fra ni lande kunstværker i organiske materialer som jord og træ. Materialer, som siden forandredes af klimaets påvirkning og til sidst forfaldt. ● Krakamarken blev i 1999 lukket som skulpturpark – men rundt i det store område vil man stadig kunne opleve nogle af skulpturerne og rester efter andre. ● I 2022 blev Foreningen Krakamarken stiftet med det formål at genrejse og udvikle Danmarks første naturskulpturpark. ● Krakamarkens drift finansieres ved medlemskontingenter, tilskud fra private og offentlige fonde, kommunale tilskud og billetsalg i særlige situationer. Støttemedlemskab koster 250 kr. om året. ● Publikum har gratis adgang til Krakamarken fra solopgang til solnedgang. Læs mere på: Facebook/Krakamarken og Randers Kommunes hjemmeside: Randers/besøg naturen |