3.1 C
Randers
søndag, november 24, 2024

Ti gode råd til en god skolestart

De fleste børn, der skal begynde i skole til sommer, glæder sig. Men til trods for de glade sommerfugle i maven er der også nogen, som er lidt bekymrede for alt det nye, der venter.

Vi ved, at mange børn er meget optagede af, om de får nye venner, når de forlader det trygge børnehaveliv og begynder i en klasse, hvor de måske ikke på forhånd kender nogen.

Vi ved også, at nogle børn kan være lidt bange ved tanken om alle de store børn på skolen, og at de kan spekulere meget over jordnære ting som, hvor toilettet er, og om legepladsen er god.

Samtidig viser en rapport fra Egmontfonden, at overgangen for de børn, der har problemer med relationer til jævnaldrende kan være så sårbar, at den kan følge dem hele skolelivet.

Den gode nyhed er, at I sammen med børnehaverne kan hjælpe børnene med nogle af deres bekymringer og med at få en god skolestart.

Det kan derfor være en god idé at gøre sit forarbejde som forælder, så barnet får en god start på det nye skoleliv. Herunder finder du nogle gode råd til, hvordan du kan skabe de bedste rammer for dit barns nærtstående skolestart. Derfor giver Dansk Folkehjælp disse 10 råd for at give hele familien en god skolestart.

1. Forberedelse er vigtig

En god forberedelse er sammen med barnet at begynde på anskaffelse af de ting som dit barn skal bruge til sin første skoledag. Nogle af disse får I gennem vores Skolestarthjælp, andre har i mulighed for at gå ud og anskaffe via gavekort til H&M og Bog & Idé. Lad dit barn være med til at vælge, det kan være afgørende for at de glæder sig til første skoledag. Så afprøvet alle anskaffelser inden første skoledag, således det barn er blevet fortrolig med de forskellige ting og skoleredskaber.

2. Få godt fat om hverdagen inden skolestart

Sørg for at ændre døgnrytmen fra ferie til hverdag et par dage før skolestart, så barnet er inde i en god rytme med fornuftige sengetider og gode morgenritualer, når skolen starter.

3. Sæt klare rammer for barnet Skolestart

Skolestart vil byde på mange nye indtryk og uforudsigelighed for barnet, og det kan derfor hjælpe, hvis resten omkring barnet er trygt og forudsigeligt. Sæt derfor klare rammer for dagen, eksempelvis ved at fortælle hvor lang skoledagen vil være, og hvem der henter efter skole. Det giver barnet ro i maven.

4. Giv barnet færre eller kortere legeaftaler

Selvom både barn og forældre er opsatte på, at barnet får nye venner, bør det sociale komme i små doseringer. Tænk i kvalitet fremfor kvantitet, hvor barnet har færre eller kortere legeaftaler fremfor en hel weekend med overnatning.

5. Ryd familiens kalender

Også på familiefronten bør antallet af aktiviteter og sociale arrangementer efter skole og i weekenden begrænses. Det er energikrævende at starte i skole, så giv dit barn tid til at lade batterierne op, så det kan vende tilbage til endnu en skoledag med fornyet energi.

6. Giv barnet tid til at finde sig til rette

Det er ressourcekrævende at starte i skole, og barnet kan derfor hurtigere blive træt, sur og eller ked af det. Som forælder skal man ikke nødvendigvis konkludere, at barnet dermed ikke er glad for at gå i skole. Det kan blot tage tid at finde sig til rette i ’det nye’. Omvendt er det selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på, at barnet ikke er ked af det i længere tid.

7. Vær forberedt på forskellige reaktioner fra dit barn

På de fleste skoler er første skoledag arrangeret med et kort program et par timer om formiddagen. Det kan være vigtigt, at du tilrettelægger dagen således du/I har tid til at nyde dagen sammen med barnet i ro og mag, det giver de bedste forudsætninger for at alle tanker og indtryk kan bundfælde sig og tales om.

8. Første skoledag kan være udmattende for barnet

På første skoledag sker der rigtigt meget og der er mange ting som skal fordøjes. Selvom dagen er kort, kan barnet være meget træt oven på de mange indtryk. Der er så meget nyt at forholde til til; nye regler, nye voksne, nye omgivelser, nye kammerater og nye rutiner. Få en samtale om det hele efter skolen, nogen børn vil gerne tale om det, andre har måske ikke lyst eller først senere. For at få samtalen lidt i gang, kan man som forælder starte med at fortælle om ens egen første skoledag.

9. Energien skal være i top

Sørg for at dit barn har mad og drikke med i skole, det kræver meget energi at gå i skole og følge med. Gør meget ud af der er struktur i den mad som dit barn har med i skole, således rugbrødsmad, frugt og grønt samt drikke er adskilte og forsvarligt pakket ned i skoletasken.

10. Skab ro om dit barns første uger i skolen

I den tid – en til to uger – kan barnet have glæde af at komme tidligt hjem efter skole, så dagene ikke bliver for lange og de langsomt bliver fortrolig med den nye hverdag. Begræns derfor også andre aktiviteter efter skole i den periode. De giver dig og dit barn de bedste forudsætninger for at få en god begyndelse, tale om skolen og sammen forberede næste dags skolegang.

Kilde: Dansk Folkehjælp

Her kan du læse rapporten fra Egmontfonden

Relaterede artikler

Nyeste artikler