-1.4 C
Randers
torsdag, november 30, 2023

Tidligere Aarhus-borgmester Thorkild Simonsen er død

Den mangeårige borgmester i Aarhus er død efter længere tids sygdom.

Udover borgmesterposten har Thorkild Simonsen også stået i spidsen for Kommunernes Landsforening i sammenlagt ni år.

Thorkild Simonsen var medlem af Aarhus Byråd for Socialdemokratiet fra 1966-1997. Han var rådmand fra 1971 til 1981 og borgmester fra 1982 til 1997, hvor han blev afløst af Flemming Knudsen. Samme år blev han indenrigsminister i Poul Nyrup Rasmussen-regeringen. En post, han sad på frem til 2000.

I Aarhus huskes Thorkild Simonsen især for sin kamp for Musikhuset Aarhus, der netop i disse dage kan fejre 40 års jubilæum. Men han spillede også en afgørende rolle, bl.a. som forhandler i ”Den Store Skraldekonflikt” midt i 1990’erne, som mange spåede vil koste ham borgmesterkæden. Selv Poul Nyrup Rasmussen var bekymret for arbejderuroen i byens anden største by.

Han var kendt for at have en evne til at tale med og lytte til alle. Hans valgsprog var »ikke alle med en anden holdning end din egen kan være idioter.«

I 2005 kom han igen til at spille en rolle politisk, da han blev hentet ind som neutral opmand i forbindelse med strukturreformen.

Her skulle han løse stridighederne i de kommuner, som ikke kunne blive enige om frivillige aftaler om sammenlægning med nabokommunerne.

I 2005 kom han igen til at spille en rolle politisk, da han blev hentet ind som neutral opmand i forbindelse med strukturreformen.

Mange – også uden for Aarhus – har gennem de seneste mange år været til foredrag med Thorkild Simonsen, hvor han levende fortalte om sit liv. Thorkild Simonsen var født i Vendsyssel, var uddannet murer og blev desuden skoleinspektør på Brobjergskolen.

Nuværende borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S) skriver efter nyheden om Thorkild Simonsens død.

»Tidligere borgmester Thorkild Simonsen var manden, der mere end nogen anden gennem næsten 30 år realiserede visionen om det moderne Aarhus, en by, der voksede markant i størrelse, betydning og anseelse,« skriver han blandt andet.

Finansminister Nicolai Wammen, der har været i Aarhus i denne weekend i anledning af Food Festival, og som også har en fortid som borgmester i Aarhus, skriver at hans ”ven, mentor og politiske bedstefar” er død. De to havde i mange år jævnlig kontakt.

Thorkild Simonsen efterlader sin hustru Edny Simonsen. De to nåede at være gift i 68 år. Parret har to døtre samt børnebørn og oldebørn.

Thorkild Simonsen skal bisættes fra Aarhus Domkirke. Tidspunktet er endnu ikke kendt.

Relaterede artikler

Nyeste artikler