18 C
Randers
søndag, april 28, 2024

Tidligere borgmester afslører politiske rævekager i Randers

Fredag udkom den længe ventede bog fra tidligere borgmester i Randers, Henning Jensen Nyhuus. Det skete ved en reception på Centrum Bogbinderi A/S i Randers.

Bogen ”Politi & politik” byder på opsigtsvækkende afsløringer om det politiske liv i Randers Byråd, om politiske rævekager, uenigheder og stridigheder.

Henning Jensen Nyhuus bød velkommen, og allerede i sin velkomsttale gjorde han opmærksom på de interne uenigheder i Socialdemokratiet og i byrådet.

»Jeg tror, mange ved, at den nuværende borgmester og jeg langt fra er enige om ret meget, selvom vi begge er socialdemokrater,« sagde han.

Ikke mindst den nuværende borgmester Torben Hansen (S) og 2. viceborgmester Mogens Nyholm (R) bliver omtalt adskillige gange i bogen.

I bogen betegner han Mogens Nyholm som uligevægtig op til kommunalvalget i 2009, og senere betegnes han, som et kapitel for sig.

Uvenner

Henning Jensen Nyhuus er ikke bange for, at bogens indhold resulterer i uvenskab med de personer, som er omtalte i bogen.

»Det har jeg tænkt over inden jeg skrev bogen. Jeg har ikke lavet noget forkert, og hvis der er nogen der synes, at det er træls, det kommer frem, så skulle de have tænkt sig om inden. Hvis ikke de kan tåle at læse, hvad de selv har lavet, så skulle de lade være med at lave det,« fremhæver han.

Han understreger, at det er vigtigt, der sættes fokus på, hvordan en stor del af politikken sker bag lukkede døre og ikke altid har til formål for at det skal komme borgerne til gode.

»Et af målene med bogen er, at vi lærer af det, som er sket. Herunder at holde op med internt kævl i Socialdemokratiet i Randers,« pointerer han.

I bogen omtaler han grundigt den såkaldte Stjernehussag, som gav dyb splittelse i byrådssalen.

Sagen drejer sig om en randrusiansk pædagogmedhjælper, som blev sigtet for seksuelle krænkelser af et barn. Siden blev sagen droppet af tre instanser.

Det var en sag, som ifølge forfatteren, fik lov til at køre i alt for lang tid til skade for den uskyldige pædagogmedhjælper og hans familie, og sagsbehandlingen var udtryk for ekstrem dårlig ledelse og manglende handlekraft.

Der var kys og kram til hustruen Lena ved bogudgivelsen

Baggrund for bogen

Bogen har været planlagt i flere år, men ført i juli måned i år blev planen realiseret.

»Da jeg kom ind i politiet, var der så mange oplevelser, og det ville jeg gerne skrive en bog om, som afslutning på mit arbejdsliv,« fortæller forfatteren.

Han har gemt udklip tilbage fra 1975 om tiden ved militærpolitiet og senere politiet samt om alle de episoder, som har givet ham udfordringer. Bogen indeholder oplevelser i hans ungdomsliv, militær, politiet og politik, hvor hovedparten ligger i politik.

Det gennemgående tema er ”Never, never give up.” Hvis man har viljen, er der altid en løsning på problemerne. En læresætning, som han selv har efterlevet med stor succes.

Et eksempel er et fald fra en trappe, som gjorde ham til førtidspensionist og sluttede hans karriere ved politiet, men formåede alligevel at blive borgmester i landets 6. største kommune.

Dansktop-duoen Lis & Per var tilstede, og fik et signeret eksemplar af bogen

Døde inden bog var færdig

Henning Jensen Nyhuus har haft to blodpropper i hjertet. Den sidste i maj måned i år.

Han var død i flere minutter, men det lykkedes at genoplive ham. Han ringede selv først til hustruen Lena, for at fortælle, at han lå i haven. Hun gav ham besked på at ringe 112, mens hun begav sig på vej hjem.

Mens han ventede på ambulancen, troede han ikke på, at han ville overleve.

Mulig efterfølger

Forfatteren vil ikke afvise, at der kommer en efterfølger til bogen.

»Jeg har da tanker om det,« erklærer han med henvisning til, at der er så mange historier, som han ikke har fået fortalt.

Inden udgivelsen var ”Politi & politik” var der allerede solgt 520 på forhånd. Det første oplag er på 1500 bøger, så det forventes at der skal trykkes flere bøger i den nærmeste fremtid.

Relaterede artikler

Nyeste artikler