15.3 C
Randers
lørdag, juli 13, 2024

Tidligere formand for Retsforbundet Ib Christensen er død

Tidligere formand for partiet Retsforbundet Ib Christensen er død i en alder af 92 år. Han er tidligere medlem af Folketinget samt EU-Parlamentet og var kendt som en skarp debattør samt en af de mest markante EU-modstandere.

Ib Christensen blev født i Vorup og boede i Randers hele livet – bortset fra den tid, da han læste i Aarhus og den korte tid, hvor han var soldat.

Da han var to år, blev hans forældre skilt, hvilket var meget usædvanligt på den tid, og derfor voksede han op sammen med sin mor og mormor. Først som 18-årig mødte han sin far.

Hans barndomserindringer er udgivet i bogform, idet Historisk Samfund bad ham om det. Det resulterede i et stort opsat indlæg i ”Historisk Årbog 1994”, som er rigt illustreret.

Ib Christensen gik i syv år på Randers Statsskole og blev nysproglig student i 1948. Efter studentereksamen tog han filosofikum, og senere læste han i en periode historie ved Aarhus Universitet.

Han ville gerne have læst til cand. scient. pol., men den uddannelse fandtes kun i Sverige dengang, I stedet uddannede han sig til psykotekniker ved Psykoteknisk Institut i Randers.

I 1958 blev han gift med Inger, og sammen fik de tre døtre. I 1999 havde de den store sorg at miste én af døtrene, Susanne. Hun omkom ved en trafikulykke, hvor en spritbilist påkørte hende. I 2012 døde hustruen, men Ib Christensen havde stadigvæk stor glæde af de seks børnebørn, som det er blevet til.

En konservativ EU-modstander fra Nordsjælland savnede i den grad avisindlæg fra Ib Christensen, og derfor kørte han fra Nordsjælland til Randers med en computer, som han forærede ham. Derfor var der ingen vej udenom at lære det, så et barnebarn tjente 1000 kroner ved at give ham to lektioner af tre timer. Han lærte at skrive mails, hvilket resulterede i et betydeligt antal læserbreve, kronikker mm, til stor fortrydelse for hans politiske modstandere.

Den politiske karriere

Ib Christensens politiske karriere startede i 1954, hvor han var medstifter af Retsforbundets Studenterfraktion. Fire år senere blev han medlem af Retforbundets Ungdoms landsledelse.

I 1960 blev han opstillet til Folketinget i det daværende Århus Amt, og blev første gang valgt til Folketinget ved jordskredsvalget i 1973. Efter to år røg Retsforbundet ud af Folketinget, men kom stærkt tilbage i perioden 1977 – 1981. Ib Christensen har haft adskillige tillidsposter i Retsforbundet, herunder bl.a. landsformand.

Derudover har han haft sæde i Nordisk Råd og Europarådet, samt været udpeget til repræsentant i FN.

Udover Retsforbundet, har Folkebevægelsen mod EU haft stor betydning for Ib Christensen. Og omvendt har Ib Christensen haft stor betydning for Folkebevægelsen mod EU.

Fra 1978-79 repræsenterede han Retsforbundet i Europaparlamentet. I perioden 1984-94 var han valgt til parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, med store personlige stemmetal. I Bruxelles var han mest kendt som den myreflittige ”Mr. No.”

Mens Ib Christensen var politisk aktiv, var han højt respekteret for sin store viden over alt. Han var skarp i sine udtalelser, men aldrig grov.

Én af hans skarpeste politiske modstandere var den navnkundige Erhard Jacobsen, som altid var ked af at møde Ib Christensen til politiske debatter om bl.a. grundskyld, men især om EU. Erhard Jacobsen lagde ikke skjul på, at »Ib Christensen er nok den person i hele Europa, som ved mest om EF/EU,« udtalte Erhard Jacobsen flere gange.

Selv om Ib Christensen forlod aktiv politik i 1994, var han stadig aktiv i de aktuelle debatter.

Bisættelsen finder sted torsdag 12. januar klokken 11.30 fra Nordre Kapel i Randers, hvor alle er velkomne, oplyser familien.

Æret være Ib Christensens minde

Relaterede artikler

Nyeste artikler