4.2 C
Randers
fredag, april 19, 2024

To robotter skal skræmme rågerne væk i byens parker

Foråret er i gang og fuglene begynder at udvælge deres ynglepladser. Det gælder også de meget lidt velsete råger, som yngler i kolonier i nogen af byens parker. To robotter skal nu skræmme rågerne væk

»Når rågerne allerede i midten af februar ankommer til deres redepladser fra sidste år sidder de og skræpper og snakker med hinanden. Det kan give en markant og generende støj for de menneskelige naboer, der bor tæt op ad kolonierne i byens parker. Senere i april når æggene lægges og ikke i mindst i maj, når ungerne bliver klækket, kan støjen blive ganske forfærdelig. Derfor har vi anskaffet to robotter,« fortæller Lars Maagaard, naturvejleder og vildtbiolog i Randers Kommune.

Rågerne er fredet, men der kan gives tilladelse til at regulere ungerne i perioden 1. maj – 15. juni, samt i særlige tilfælde de voksne fugle ved ankomst til kolonierne i perioden 15. januar – 15. marts. Herefter er det kun tilladt af forsøge at skræmme fuglene væk.

Randers Kommune har derfor anskaffet de to robotter, der skal skræmme rågerne væk fra de kolonier hvor de er mest generende for naboerne. Skræmmerobotterne vil i første omgang blive sat op på Skovbakken og i Gethers Anlægget i Randers, hvor der er mange beboere i etageejendomme, som føler sig generet af rågekolonierne.

Robotterne registrerer selv, hvornår råger er aktive og udsender så fuglelignende skrig som stresser rågerne væk. På den måde kan rågerne miste lysten til at yngle de steder, hvor robotterne er opsat.

Effekten af skræmme-robotterne vil løbende blive vurderet, ligesom det vil blive vurderet om robotterne skal flyttes rundt til andre rågekolonier.

Relaterede artikler

Nyeste artikler