Energikoncernen Verdo kom ud af 2022 med et samlet resultat på 238 millioner kroner efter skat. Overskuddet skal hjælpe med at sætte ekstra fart på den grønne omstilling.
Det var langtfra alt, der gik som ventet i 2022, men trods knubs undervejs lykkedes det at levere koncernens hidtil bedste resultat på 238 millioner kroner efter skat, mens driftsresultatet (EBITDA) landede på 409 millioner kroner. Omsætningen endte på 5,4 milliarder kroner.
Verdo’s administrerende direktør, Jakob Flyvbjerg Christensen, glæder sig over resultatet:
»Jeg synes, at vi kan være stolte af resultatet. 2022 var på mange måder ekstremernes år. Vi stod nærmest dagligt i situationer, som ingen havde prøvet før. Alligevel lykkedes det at navigere igennem de svære forhold og komme styrket ud på den anden side,« siger Jakob Flyvbjerg Christensen.
Han hæfter sig ved, at det er de kommercielle forretningsområder, Verdo Trading og elproduktionen hos Verdo Produktion, der har drevet resultatet. Verdo Trading handler globalt med brændsler, mens Verdo Produktion sælger den overskydende energi fra kraftvarmeværket i Randers på el-børsen.
»Det viser jo, hvordan de kommercielle forretninger er med til at skabe værdi og på den måde også kan bidrage til udviklingen af de områder, vi forsyner,« forklarer Jakob Flyvbjerg Christensen.
Et svært år
Det er dog ikke alle forretningerne i koncernen, der har leveret overskud. Et af de selskaber, som ikke levede op til forventningerne, er Verdo Teknik, som er Danmarks største operatør indenfor gadebelysning. En væsentlig årsag er, at energikrisen og inflationen fik landets kommuner til at holde igen med investeringerne. Markedet har siden normaliseret sig.
Verdo Elsalg kom også ud med et underskud på linje med stort set alle andre elselskaber, som sælger strøm til slut-kunderne. Her har man nemlig også være ramt af dyre energipriser. De store overskud ligger hos el-grossisterne, der handler med el på tværs af lande, men sådan en type forretning har Verdo ikke.
Energikrisen førte til, at Verdo Elsalg intensiverede kontakten med kunderne, hvilket har øget antallet af el-kunder, så trods underskud er forretningen vokset.
Endelig kom Verdo Energy Systems også ud med underskud. Verdo Energy Systems leverer energianlæg i hele Europa og har som andre været ramt af de stigende priser og lange leveringstider på de komponenter, der er nødvendige for at kunne levere anlæg.
Verdo Energy Systems har i mellemtiden fyldt ordrebogen, så der nu er en historisk stor ordrebeholdning og fortsat stigende efterspørgsel.
Selvom de tre forretninger ikke landede på plussiden i 2022, er der positive forventninger til dem alle.
Overskuddet styrker den grønne omstilling
Verdo er en forbrugerejet og formålsdrevet koncern. Derfor er der heller ingen private investorer, der skal have del i overskuddet. Det skal i stedet bruges til sætte yderligere skub i den grønne omstilling, lyder det fra bestyrelsens formand, Torben Høeg Bonde:
»Hele energisektoren er under omlægning. Derfor betyder det også meget for os, at vi kommer styrket ud af 2022. Det giver os ganske enkelt bedre muligheder for at træffe de valg, der i sidste ende kommer forbrugerne til gavn. I det lys er jeg glad for resultatet og optimistisk på forbrugernes vegne,« siger Torben Høeg Bonde.
Allerede i første halvdel af 2023 har Verdo sat gang i konverteringsprojekter for omkring 150 millioner kroner, som skal hjælpe borgerne væk fra den dyre gas og over på fjernvarmen. Der er også et nyt vandværk på vej, som skal drives af vedvarende energi for omkring 40 millioner kroner. Forude venter fremtidens energiforsyning med digitalisering, energilagring, vedvarende energikilder og nye energianlæg, så der er nok at tage fat på.
»Vi er her for at bidrage til udviklingen af de lokalsamfund, som vi forsyner med energi, herunder også at sikre en økonomisk attraktiv, sikker og fossilfri energiforsyning i fremtiden. Det er enorme investeringer, vi står overfor, men vi er godt rustet til opgaven, og vi kommer til at gøre alt, hvad vi kan, for at udvikle de bedst tænkelige løsninger,« siger Jakob Flyvbjerg Christensen.