21 C
Randers
lørdag, august 13, 2022

Varige midler til frivillig gældsrådgivning skal hjælpe trængte danskere

En ny aftale sikrer 20 millioner årligt i varig finansiering til frivillig gældsrådgivning.

Over 1,1 millioner danskere har gæld til det offentlige. En gæld der over en årrække er vokset til 145 milliarder kroner. Det kan være skattegæld, gæld fra ubetalte bøder eller underholdsbidrag osv. For mange mennesker er gælden en stor byrde.

Regeringen samt Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkepart, Liberal Alliance og Alternativet har i dag indgået en omfattende politisk aftale om danskernes gæld til det offentlige. I aftalen indgår en styrkelse af de frivillige gældsrådgivninger, som hjælper danskere med at håndtere deres gæld. Allerede fra 2023 øges finansieringen til gældsrådgivningen til 20 millioner kroner. Samtidig gøres finansieringen varig, så der fortsat kan ske udvikling af gældsrådgivningerne, og flere skyldnere kan få hjælp.

Med i aftalen følger, at der gives gældseftergivelse for socialt udsatte, og inddrivelsesrenten halveres. Det skal gøre det lettere for pressede borgere at blive gældfri.

Social- og ældreminister Astrid Krag er glad for at kunne styrke den vigtige indsats:

»Gæld er en af de ting, der kan være en voldsom belastning for udsatte mennesker, og som kan betyde, at de har svært ved at komme videre i livet. Blandt andet ved vi, at mange hjemløse har gæld, og hver fjerde hjemløse angiver økonomiske problemer som årsag til deres hjemløshed. De frivillige organisationer løfter en vigtig opgave for udsatte mennesker, hvis gæld er vokset ud af kontrol.«

Skatteminister Jeppe Bruus siger:

»Hver femte dansker skylder fælleskassen penge. Det er alt, alt for mange. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu har landet en politisk aftale, som kan knække gældskurven.«  

Det er første gang, at de organisationer, der driver frivillige gældsrådgivninger, får fast finansiering. Indtil nu har gældsrådgivningerne været støttet af midlertidige puljer, og den nuværende finansiering stopper i 2023.

Med aftalen oprettes desuden en særlig enhed i Gældsstyrelsen, der kan tage ud til organisationerne og oplyse og vejlede om reglerne på gældsområdet.

Relaterede artikler

Nyeste artikler