15.2 C
Randers
lørdag, juni 22, 2024

Veganer havde ikke ret til særlig kost på sygehuset

Veganer blev ikke forskelsbehandlet, da hun ikke fik særlig mad på sygehus. Forening overvejer at anke dom.

En kvinde, der lever efter veganske principper, havde ikke ret til en særlig menu som indlagt på Hvidovre Hospital, viser dom fra Retten i Hillerød.

Dansk Vegetarisk Forening havde stævnet Region Hovedstaden, der driver hospitalet, på vegne af kvinden, som ikke var tilfreds med de måltider, som hospitalet kunne tilbyde hende under indlæggelsen.

Det var diskrimination af kvinden, mente foreningen.

Men regionen frifindes i sagen, fremgår det af et resume af dommen på rettens hjemmeside.

Retten lægger vægt på, at kvinden fik vegansk mad under sin indlæggelse og derudover havde mulighed for selv at supplere, fremgår det af dommen.

Bl.a. mener retten, at kvinden havde mulighed for selv at medbringe mad eller via pårørende eller andre at få leveret vegansk mad til hospitalet. Hun havde endvidere mulighed for at købe vegansk mad i en butik, der var beliggende på hospitalets område.

Kvinden havde således efter rettens opfattelse ikke under sine indlæggelser været afskåret fra at spise vegansk mad i overensstemmelse med sin overbevisning, skriver retten.

Hele dommen kan læses her

Den konkrete sag tager udgangspunkt i en kvinde, Mette Rasmussen, der i 2020 var indlagt på Hvidovre Hospital i forbindelse med sin graviditet og fødsel. Først en dag under graviditeten og siden tre dage i forbindelse med fødslen.

Kvinden er ansat i Dansk Vegetarisk Forening og lever vegansk. Det vil sige, at hun kun spiser plantebaseret mad og altså hverken kød, fisk, mejeriprodukter eller æg.

Hun var ikke tilfreds med den plantebaserede kost, som hospitalet kunne tilbyde hende. Det var eksempelvis ris, rodfrugter og knækbrød.

Dansk Vegetarisk Forening har i forbindelse med sagen fremført, at veganere er beskyttet som minoritet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Foreningen mener, at det derfor er diskrimination, hvis veganere ikke kan få et reelt vegansk måltid på sygehuset.

Men den påstand afviste retten.

Selv om udbuddet af vegansk mad ikke var lige så stort, som til patienter, der spiste andet end vegansk kost, så er det ikke i sig selv nok til at være en krænkelse af menneskerettighederne, lyder det.

I Dansk Vegetarisk Forening overvejer generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl nu, om sagen skal ankes, eller om foreningen skal rejse en ny sag på vegne af en anden borger.

»Vi har alene i år fået mere end 400 henvendelser fra borgere om den her problemstilling på landets hospitaler,« siger han.

Foreningen har rejst flere sager på vegne af borgere for at sikre plantebaseret mad i de offentlige køkkener.

I en anden sag har foreningen fået medhold i, at en piges menneskerettigheder blev overtrådt, da hun ikke kunne få et vegansk måltid i sin børnehave i Jammerbugt Kommune.

Relaterede artikler

Nyeste artikler