8.1 C
Randers
søndag, april 28, 2024

Verdens ældste handskemager er klar til besøg af H.M. Dronningen

Rhanders Handsker blev grundlagt i året 1811 og har rødder, der går tilbage til 1200-tallet. Den ældgamle handskefabrik byder Hendes Majestæt Dronningen indenfor, når Dronningen går i land i Randers i dag.

Handskefabrikanten er nævnt i officielle breve fra middelalderen og i romanen Lykke-Per. Og den har leveret håndlavede handsker og lædervarer til kongelige familier siden virksomhedens oprindelse. I dag er Rhanders Handsker Kongelig Hofleverandør til Dronningen, H.K.H. Kronprinsesse Mary og resten af Kongefamilien.

Torsdag den 31. august besøger Dronningen den velrenommerede handskeproducent under Majestætens visit i Randers med Kongeskibet Dannebrog. Og indehaver Rina Hansen ser frem til at byde velkommen.

»Det er en stor ære for mig at få lov til at stå ansigt til ansigt med Dronningen og fortælle om hvordan vi værner om håndværket, og hvordan vi arbejder på at føre det videre. Selvom vi har et nært forhold til kongehuset, så er det ganske særligt, at Dronningen kommer til Randers og besøger os,« siger Rina Hansen, som overtog virksomheden i 2019. Ud over at være indehaver af Rhanders Handsker er Rina Hansen designer, ph.d. fra Copenhagen Business School og tidligere leder i flere internationale modehuse.

Historisk fortid

Før i tiden var navnet på virksomheden Randers Handskefabrik, og dets runde logo er landets ældste registrerede varemærke. Og virksomhedens fortid skorter ikke på historiske vingesus. Den franske dronning Marie-Antonette skulle have gået med de østjyske handsker på grund af deres bløde inderside og den genkendelige aroma fra kalmusblomsten, som er brugt i garvingsprocessen. Og Prinsesse Dagmar fortsatte med at købe handskerne fra Randers, efter prinsessen blev Zarina af Rusland.

»Vores historie er noget af det vigtigste for os, og vi ser det hæderkronede håndværk som et stykke dansk kulturhistorie, som skal bevares,« siger Rina Hansen.

Både på strøget i København og i Aarhus’ gamle latinerkvarter finder man Rhanders Handsker-butikker. Og i Randers har butikken til huse i en historisk bygning centralt i middelalderbymidten, som har huset butik og handskemageri tilbage til år 1894. Under Dronningens besøg bliver Majestæten vist rundt i butikslokalerne og handskemageriet.

Rhanders Handsker er Kongelig Hofleverandør til Dronningen, H.K.H. Kronprinsesse Mary og resten af Kongefamilien. (Foto: Randers Kommune)

Relaterede artikler

Nyeste artikler