Randers Kommunes plan for affaldsområdet frem til 2027 er nu i offentlig høring. Ambitionerne og høje, og opgaven er stor. Vi skal sortere mere og bedre, og så skal vi producere meget mindre affald, end vi gør i dag.
Mange borgere er efterhånden opmærksomme på, at der kommer til at ske noget med affaldssorteringen de kommende år. Nu har Miljø- og Teknikudvalget sendt den plan i høring, som tegner linjerne for, hvad der skal ske i Randers Kommune.
»Vi skal på mange måder tilbage til de gamle dyder. Vi skal reparere mere, genbruge og bruge vores ting længere. Der ligger en stor indsats i at ændre vores vaner, så vi skaber mindre affald, og derfor har vi en ambitiøs plan, der skal være med til at ændre vores måde at tænke på forbrug og affald,« fortæller Nick Zimmermann, formand for Miljø- og Teknikudvalget ved Randers Kommune.
Nu er planen sendt i offentlig høring, og udvalgsformanden ser frem til svarene:
Mere genbrug
Randers Kommune og dens borgere er i dag blandt de bedste i landet til at sortere og genanvende affald, men med den nye plan flyttes fokus altså over på det direkte genbrug. Det gælder om at redde ting og materialer inden de bliver til affald, forklarer Nick Zimmermann:
»Det er en del af planen, at genbrugspladserne skal opgraderes og tilpasses mere direkte genbrug. Derudover vil vi med visionerne for Genværket skabe rammerne for, at mange flere organisationer og virksomheder kan arbejde med genbrug og på den måde skabe nye arbejdspladser og plads til folk på kanten af arbejdsmarkedet. Selvfølgelig samtidig med at vi får affaldsmængderne til at falde.«
Som led i en national ensretning af affaldssorteringen, skal der også ske nogle ændringer i borgernes affaldssortering. Blød plast, pap og mad- og drikkekartoner skal nemlig også kunne afleveres i affaldsbeholderen derhjemme eller i den nedgravede container. Derfor vil der efter planen vil komme en ekstra beholder, fortæller Allan Asp Poulsen, leder for Affald & Genbrug ved Randers Kommune.
»Vi har allerede god tradition for affaldssortering, og flere er begyndt at efterspørge hvornår vi skal i gang med næste etape. Selvom der måske kommer en periode, hvor vi lige skal vænne os til en ekstra spand, så er jeg sikker på, at det bliver naturligt for borgerne i Randers Kommune inden længe, fordi de er så langt fremme med sorteringen i forvejen,« forklarer Allan Asp Poulsen.
Den øgede sortering og ensretningen på landsplan skal være med til at sikre større og mere ensartede mængder af genanvendeligt affald, så det bliver lettere at behandle efterfølgende. Det giver bedre økonomi og mere genanvendelse.
Ressource- og affaldsplan 2027 kan findes på Randers Kommunes høringsportal, hvor det også er muligt at komme med høringssvar til planen.