Morten Frandsen kunne tidligere på året stolt fremvise sit svendestykke og modtage blomster fra sin mor, da han blev udlært på Tradiums tømreruddannelse.
For Morten var det en dag, der ikke blot markerede afslutningen på hans uddannelse. Det var også kulminationen på flere år med hårdt arbejde samt teori der til tider virkede uoverskueligt og modgang der kunne være svær at håndtere. På samme tid har det også været lærerige år, hvor han har mødt støtte fra sine undervisere og sin praktikplads ved PN Tømrer & Byggefirma A/S.
»Teorien har jeg bøvlet med, så troen på at det kunne lykkedes er gået op og ned. Men jeg kan godt lide faget, for jeg kan lave alt muligt,« forklarer Morten, der også i fremtiden skal arbejde videre med tømrerfaget.
Fra læreplads til fast job
For Mortens læremester, Benny Thomsen, har det været af stor betydning, at Morten virkelig havde lyst til uddannelsen og var villig til at knokle for at målet skulle lykkedes. Den motivation har da også efterfølgende sikret Morten et fast job, efter læretiden nåede sin afslutning.
»Morten viste viljen til at ville lykkedes. På trods af udfordringerne, så ville han gerne have en uddannelse. Og så ville vi også gerne tage de udfordringer op. Men når vi nu har valgt at beholde Morten, så skyldes det også, at han er meget vellidt blandt sine kollegaer. De har under hele uddannelsen spurgt ind til hvordan det er gået ham,« fortæller Benny, der også er medejer af PN Tømrer & Byggefirma A/S.
Benny har haft ansvaret for Morten under hans læretid og fulgt den udvikling han har været igennem.
Viljen til at lykkedes har længe været til stede hos Morten. For han besluttede selv, at han ikke ville være på den førtidspension, han var tilkendt grundet en angstdiagnose og andre udfordringer. Derfor hjalp Center for Beskæftigelse og Rehabilitering i Randers ham med at få kontakt til sin læreplads samt til Tradium.
»Inden jeg begyndte her, så var jeg jo pensionist. Jeg kom ud i praktik og begyndte at tænke, at pension, det var jeg simpelthen for ung til. Så for at gøre et eller andet, så begyndte jeg her,« siger Morten, der ikke ved præcis hvorfor han valgte tømrerfaget fremfor et andet håndværksfag. I dag vil han dog ikke undvære netop det fag.
Opbakning hele vejen rundt
Morten har kæmpet på egen hånd, men han har også mødt opbakning og support fra mange kanter. Ved Tradium har studiestøtten været til stor hjælp, hvor en fast mentor, Susanne Hansen Kløve, har været tilknyttet Morten under uddannelsen og hjulpet med at nå hans mål.
Hans faglærer på tømreruddannelsen, Andreas Riebeling Rasmussen, har ligeledes været til stor gavn for Morten. Han har nemlig givet ham troen på, at han godt kunne komme gennem teori og andre opgaver, også når det blev hårdt. Andreas mener dog primært, at det er Mortens egen fortjeneste, at han nu kan kalde sig faglært tømrer.
»Selvfølgelig har Morten fået noget hjælp til det han skal lave, men ikke meget mere end andre får. Vi har overvejende lavet en struktur omkring opgaverne der skal laves og hjulpet på den måde. Så har Morten selv kæmpet for resten,« fortæller Andreas.
Simones drøm om uddannelse
Simone Lund Skovaa går på EUX-Business og har siden september været i lære ved Randers Kommune. Ved at tage EUX-uddannelsen, kombinerer hun en studentereksamen med en uddannelse som kontorassistent. For mange unge er dette en hård kombination, da man både skal have fag på gymnasieniveau, men også være i lære og være en del af arbejdsmarkedet. For Simone er det en endnu større prøvelse, da hun har fysiske udfordringer, som gør at hun blandt andet er kørestolsbruger.
»Det har været hårdt, men også fedt at starte i lære. For her får man lov at lave noget der faktisk skal bruges og kan hjælpe andre,« siger Simone, der indtil hun fik sin læreplads, var i skolepraktik ved Tradium.
Hun har længe ønsket at arbejde med butik og handel og startede derfor på detailuddannelsen. Da det blev klart, at hun ville få svært ved butiksarbejdet, så rettede hendes fokus sig mod muligheden for at arbejde på kontor.
»Jeg hørte om kontoruddannelsen og at man her også fik en studentereksamen med. Så tænkte jeg, at det måtte være næste skridt,« fortæller Simone, der har haft det godt på uddannelsen. Her gik hun med elever i mange aldre, men synes de havde et godt sammenhold på tværs af alder og erfaring. At tage uddannelsen har til tider været hårdt.
Heldigvis har Simone også haft lysten og viljen til at komme gennem studierne. Samtidigt har hun også fået hjælp af studiestøtten, når tingene kunne virke uoverskuelige.
»Jeg havde tilknyttet en mentor, Jannie, og det fungerede rigtigt godt. Hun hjalp mig med at strukturere min hverdag og vi havde en ugentlig samtale, hvor vi fandt ud af, hvordan jeg skulle fokusere mine kræfter,« fortæller Simone.
For mange er EUX også vejen til mere uddannelse, men Simone er lige nu glad for at være i gang med en læreplads, som hun virkelig brænder for og hvor hun føler sig taget godt i mod. Derfor kigger hun ikke mod hvad der skal ske efter elevtiden, men glæder sig i stedet over at være hvor hun er nu.