13.5 C
Randers
mandag, september 23, 2024

Workshop skabte liv i gaderne

Den 20.-21. september blev Randers centrum forvandlet til et kreativt frirum, hvor en gruppe unge mellem 15 og 25 år deltog i en spændende street art workshop

Randers Kommune arrangerede i samarbejde med foreningen RUK – Randers Unge Kultur og Randers Kunstmuseum tidligere i denne uge street art workshop for unge på Middelgade og Vestergade.

Under kyndig vejledning af den erfarne gadekunstner Phuc Van Dang blev deltagerne introduceret til innovative teknikker som tape art og paste-up art. Disse to teknikker gav de unge mulighed for at skabe midlertidige kunstværker i byens gader – et alternativ til de mere traditionelle spraydåser og murmalerier.

Workshoppen er en del af kommunens indsats for at fremme kunst i det offentlige rum, og den understøtter flere af punkterne i Randers Kommunens Kulturpolitik 2023-2026. Kulturpolitikken fokuserer blandt andet på at øge synligheden af unges egne aktiviteter i byens rum og fremme fællesskaber gennem kulturelle initiativer.

Rammerne for workshoppen var både inspirerende og uformelle, og der blev skabt et kreativt fællesskab blandt deltagerne. Kunstværkerne, som dukkede op på murstensvægge og butiksruder, tiltrak opmærksomhed fra både lokale og besøgende. Phuc Van Dangs dygtige instruktioner og hans erfaring med storytelling gjorde det muligt for de unge at fordybe sig i deres kunstneriske processer, mens de lærte at bruge kunst som et værktøj til at formidle historier og skabe små visuelle nedslag i byrummet.

»Jeg har tilmeldt mig workshoppen, da jeg ikke tidligere har lavet street art. Jeg vil gerne udfordre mig selv og prøve af, hvordan det er at udstille og skabe kunst i byrummet. Det er jo en glimrende mulighed for at udtrykke sig, hvor alle kan se det. Og så er det en fed mulighed for at møde andre unge, der deler den samme gnist som én selv,« siger Maja Krog, der er forperson og medstifter af RUK – Randers Unge Kultur.

fotograf: Morten Degn

Fredagen startede med en grundig introduktion til tape art, hvor deltagerne hurtigt fik fingrene i tape og skabte imponerende kunstværker, der gav nyt liv til tomme butiksvinduer. Tape art, der opstod i 1980’erne som et alternativ til spraydåse-graffiti, viste sig at være både nemt og sjovt at arbejde med.

De unge udtrykte sig frit, og byen blev prydet med dekorative mønstre og figurer, der fangede de forbipasserendes opmærksomhed. Lørdagen fortsatte med paste-up art, en teknik, hvor papir eller trykte billeder blev limet på offentlige overflader. Her eksperimenterede deltagerne med håndtegnede billeder, og de arbejdede sammen for at dekorere byens centrum.

Paste-up art gav dem mulighed for at udtrykke sig hurtigt og spontant – og resultatet var unikke visuelle fortællinger, der gav Randers et friskt pust. De unge deltagere gik fra workshoppen med nye teknikker i bagagen, inspiration til at fortsætte deres kreative udfoldelser og et nyt perspektiv på, hvordan gadekunst kan bruges til at ændre bybilledet.

fotograf: Morten Degn
fotograf: Morten Degn

Relaterede artikler

Nyeste artikler