12 C
Randers
lørdag, maj 4, 2024

80-året for sprængning af Langåbroerne blev markeret

Omkring 30 mennesker forsamledes ved Langåbroerne for at markere 80-året for en af de mest kendte sabotageaktioner under besættelsen.

Christian Engelbrecht Pedersen stod for arrangementet, og han havde inviteret Historiker, museumsinspektør ved Museum Østjylland Simon Ryvang True til at holde årets mindetale.

»Den bedste måde vi kan ære Langå-sabotørerne og demokratiet på, er ved aktivt at udøve vores demokratiske rettigheder. Vi skal give plads til forskellige meninger, turde ytre vores egne og anerkende mangfoldigheden indenfor demokratiets rammer,« sagde Simon Ryvang True, og fortsatte:

»Ved at gøre det beskytter vi ikke kun vores demokrati, men vi styrker det også og sikrer, at det fortsat kan være en lysende fakkel for frihed og retfærdighed i vores samfund« understregede han.

Efter talen blev der holdt et minuts stilhed, hvorefter der blev tændt fakler.

Historiker og museumsinspektør Simon Ryvang True holdt tale

Med personel fra hjemmeværnskompagni Hvidsten bevægede fakkeltoget sig fra Langåbroerne til Byparken, hvor der står en mindesten for kong Christian den 10.

Her blev faklerne sat foran stenen, mens hjemmeværnet stod fanevagt.

Foruden Hjemmeværnskompagni Hvidsten deltog reenactments fra KM-gruppen. De var klædt i uniformer som modstandsfolkene bar under besættelsen.

Christian Engelbrecht Pedersen oplyser, at traditionen også vil blive gennemført næste år.

Vanen tro var Hjemmeværnskompagni repræsenteret
Video: News Netavis, Randers

Baggrund

Natten mellem den 17. og 18. november 1943 bevægede 6 mænd sig mod broerne i Langå.

Målet var at sprænge dem i luften for at forhindre tyske troppe- og materieltransporter gennem Jylland samt til og fra Norge.

Aktionen var et led i den sabotage mod den østjyske længdebane, som Ole Geisler fra SOE to måneder før havde bedt modstandsmanden Jørgen Røjel om at forberede.

De seks sabotører var adjunkt Kaj Hannibal Hoff, den 20-årige violinist Ole Hovedskov, den 20-årige maskinist Sven Johannesen, den 27-årige bankassistent Oluf Kroer, kommunelærer Ejvind Jacobsen, og læge Jørgen Røjel.

Kaj Hannibal Hoff blev skudt da han forsøgte at flygte fra tyskerne, mens Sven Johannesen og Oluf Kroer blev henrettet på Skæring Hede den 2. december 1943.

Relaterede artikler

Nyeste artikler