15.2 C
Randers
lørdag, juni 22, 2024

Debat: Den sorte svane ved Ølst

Læserbrev af Jens Peter Hansen, medlem af Randers byråd, Asfergvej 13, Hvidsten

Sorte svaner – hvad er det nu for noget sludder? Vi ved jo alle, at svaner er hvide.

Sådan kunne en skeptiker måske indlede. Men lad os lige se nærmere på udtrykket. I London fra det 16. århundrede var “sort svane” et udsagn, der beskrev noget umuligt. Dengang troede man nemlig, at alle svaner var hvide, fordi alle kendte svaner havde hvide fjer. Denne antagelse holdt indtil opdagelsen af Australien, hvor der findes sorte svaner.

Forfatteren og filosoffen Nassim Taleb beskriver i sin bog The Black Swan vigtigheden af at acceptere og være robuste nok til at håndtere “Black Swan” begivenheder. Disse begivenheder er karakteriseret ved deres sjældenhed, massive konsekvenser og efterfølgende forklaring.

Jordskredet ved Ølst bør betragtes som en sort svane:

Sjældenhed: Selvom der jævnligt sker små jordskred i Danmark, er store jordskred en sjældenhed. Forskere har kortlagt mere end 3.200 tidligere og igangværende jordskred, men udover kystskred, er jordskred ikke noget, vi typisk tænker på. Jeg har endnu ikke fundet en miljøgodkendelse, der inkluderer vilkår vedrørende jordskred, hvilket understreger, hvor uforudset denne hændelse var.

Massive konsekvenser: Heldigvis kom konsekvenserne ikke i nærheden af de skrækscenarier, som medierne yndede at chokere os med. Men de økonomiske konsekvenser i form af udgifter til nødvendige afværgeforanstaltninger og efterfølgende oprydning og reetablering af infrastruktur er ikke til at overse.

Efterfølgende forklaring: Efter jordskredet er der kommet mange analyser og diskussioner om årsagerne, herunder om det kunne være forudset og forhindret. Mange hævder nu, at de havde set det komme. Denne tilbøjelighed til at finde forklaringer efter begivenheden er karakteristisk for “Black Swan” begivenheder.

Vi kan ikke ændre de første to Black Swan karakteristika (sjældenhed og massive konsekvenser). Men i stedet for at dvæle ved den tredje karakteristika, efterfølgende forklaring, bør vi acceptere og udbrede forståelsen af, at vi har været ramt af en sort svane.

Et Black Swan syn på jordskredet i Ølst vil i høj grad forbedre mulighederne for, at det store fællesskab påtager sig at håndtere de massive økonomiske konsekvenser.

Relaterede artikler

Nyeste artikler