4.7 C
Randers
tirsdag, april 23, 2024

Debat World Economic Forum anser misinformation som den største globale trussel de næste to år

Læserbrev af Jens Peter Hansen, medlem af Randers Byråd (V), Asfergvej 13, Hvidsten

Jeg er optaget af, at flest mulige er velinformerede. Det har både præget mit professionelle arbejdsliv (at få teoretisk viden ud i praktisk brug), og det lå til grund for mit 1998-2008-initiativ Purhusnet – et virtuelt samlingssted for borgere i Purhus Kommune.

Er folk velinformerede, kan de træffe bedre valg for dem selv og samfundet.

Sociale medier har drastisk ændret, hvordan informationer flyder. Der er kamp om opmærksomheden, hastighed er afgørende, og alle kan uanset baggrund bidrage.

Konsekvensen er, at World Economic Forum nu anser misinformation som den største globale trussel de næste to år.

Vi oplevede misinformation forleden i debatindlægget ”Erkend fejlen, ryd op, genopret og betal”, og nu oplever vi det igen i ”Grådighedens triumf: Et farligt spil med vores miljø og skattepenge”.

Her en faktatjek-liste til sidstnævnte debatindlæg:

● Der er ikke blevet dumpet giftige materialer i Nordic Wastes jordtip. Region Midts opgørelse for 2018–2022 viser placering af 1.771.944 m3 jord. Ca. 1.2 mio. blev placeret i 2021-2022, hvor 1/3 var ren jord og 2/3 lettere forurenet jord.

● Jorden er ikke dumpet uden form for omtanke. Nordic Waste var forpligtiget til at følge en efterbehandlingsplan med henblik på at få genskabt landskabet.

● Rensning af latterlig promille? Der har aldrig været noget krav om at rense jord til jordtippen, hvis jorden var ren eller lettere forurenet.

Ifølge miljøskadeloven skal virksomheden bære omkostningerne til at forhindre en miljøskade. Betalingspligten indgår nu i konkursboet. De måske ansvarlige, det vil sige den tidligere ledelse, er formentlig jobsøgende eller sygemeldt. Formentlig sidder aktionærerne og tæller deres tab. Deres aktier er nu værdiløse, og de har på grund af jordskreddet mistet det forretningsmæssige potentiale i en ikke udnyttet dispensation til placering af yderligere 4.700.000 m3 jord.

Relaterede artikler

Nyeste artikler