15.3 C
Randers
onsdag, oktober 5, 2022

Forfatter søger beretninger fra efterkrigstiden 1945-1950

Har du den modne alder i dag, og er født før Danmarks besættelse af tyskerne den 9. april 1940, og du kunne tænke dig at blive medforfatter til et stort bind på over 700 sider i A4-størrelse om efterkrigstiden, så har du chancen her.

Forfatter og forsker Pernille Pedersen, som har udgivet en række bøger om besættelsen i hele Jylland, er nu i gang med at finde materiale til det 6., og sidste bind

Derfor efterlyser hun beretninger og fotos, som meget gerne må handle om dig og familiens oplevelser i efterkrigstiden 1945 til 1950.

Bogen dækker området fra lidt syd for Ringkøbing og i lige linje over til syd for Vejle, og derfra hele vejen op til Skagen. Det er Midtjylland fra vest til øst og Nordjylland samt Vendsyssel.

Bind 6 har deadline omkring juletid i år, og udkommer i sommeren 2023.

»Dine historiske bidrag behøver ikke at handle om krigen. Alt nedskrevet om hverdagen har interesse. Den kommende store bog handler om efterkrigstiden og om hvor nøjsomt vi levede efter at tyskerne havde røvet og plyndret vores land i fem år,« siger Pernille Pedersen i en pressemeddelelse.

Femte bind er på trapperne

Det femte bind i serien er i handlen fra den 19. september. Den 3 kilo tunge bog er på 744 sider, i A4-format, og har titlen ”Midt- og Vestjylland under besættelsen”.

Bogens yderkanter går fra Lemvig i nord og ned til lidt syd for Ringkøbing. Herfra skråt over mod Vejle og op over mod Ry/Silkeborg og ender oppe ved Holstebro og Struer.

I bogen er der rigelig læsning om modstandskampen, modstandsbevægelsens opbygning i det Midtjyske, agenter og våben der kom ned fra himlen i måneskin, jernbanesabotager, industrisabotager, Gestapos sorte klo over befolkningen der kostede dybe familietragedier og sørgelige tab af menneskeliv.

Bogen handler også om, det danske politi, hverdagen på må og få, i de 5 trange år hvor meget var på rationeringsmærker også efter befrielsen, der er et kapitel om flygtningelejrene i det jyske og naturligvis den glædelige befrielse med tiden derefter med retsopgøret over for de danskere der havde hjulpet tyskerne.

»Efter ”Corona tidens” værste kvaler var overstået blev der også behov for at søge økonomisk hjælp fra fonde og private for at projektet kunne fortsætte. Priserne på emballage, porto/fragt og trykning steg med ekspresfart, men med den økonomiske hjælp bliver alle 6 bind udgivet,« oplyser Pernille Pedersen.

Materiale til bogen kan sendes til Pernille Pedersen på mail: forlaget.vrejlev@email.dk eller på telefon 28 91 13 90

Evt. overskud går til ”Frihedsmuseets Venners Fond”

»Alle seks bind er skrevet og lavet som et rent non-profit projekt. Det var en lille hobby, der blev til en stor udfordring med mange fantastiske oplevelser fra folket,« fortæller Pernille Pedersen.

Hverken Forlaget Vrejlev, der udgiver bøgerne, eller forfatteren tjener en eneste krone på udgivelserne.

Et evt. overskud vil blive doneret til: ”Frihedsmuseets Venners Fond” når regnskabet gøres op et år efter den sidste udgivelse, som bliver bind 6.

Forfatterens hjemmeside har haft over 370.000 besøg siden 2012. I 2018 modtog hun ”Niels Ebbesen medaljen” for bogen ”Vendsyssel under besættelsen.”

De 6 bind der i alt tilbyder næsten 4.400 siders læsestof er skrevet af forfatteren over 14 år.

»Måtte bøgerne blive læst som det, de er: Et minde om år i Danmarkshistorien, hvor et lille folk gik i kamp mod en overmægtig fjende, for at genvinde sin frihed og sit lands ære. En kamp sammen med vore store allierede, som blev fulgt af den civiliserede verden, og som til sidst resulterede i sejr og frihed til det danske folk,« understreger Pernille Pedersen.

Der er blevet skrevet om bogen at den er et overflødighedshorn af viden om Vendsyssel under besættelsen. Der ligger et enormt arbejde bag bogen, der virkeligt går i dybden med beskrivelser af både små og store begivenheder. I forgrunden står de personlige beretninger fra de mange modige vendelboer Bøgerne står stærkt sammen hinanden i det jyske. Der kan læses meget mere om hele projektets seks bind på:

hjemmesiden besaettelsenjylland.dk

Relaterede artikler

Nyeste artikler