På et pressemøde i går fremgik det tydeligt, at Randers kommune balancerer på randen af kollaps. Borgmesteren og kommunaldirektøren kom med et råb om hjælp til regeringen.
Nick Zimmermann som er medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti havde taget turen fra København til Randers, for at overvære pressemødet om Nordic Waste.
Han havde i forvejen hørt rygter om den økonomiske situation i Randers Kommune, men blev alligevel dybt rystet over det scenarie, som blev præsenteret af kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.
»Man skal huske på, at det ikke er mere end 2,5 måned siden at både Magnus Heunicke og Mette Frederiksen stod her skulder ved skulder, og lovede og garanterede borgerne i Randers, at den regning ikke ville blive tørret af på hverken børn eller de ældre i Randers Kommune,« sagde Nick Zimmermann efterfølgende til News Netavis.
Den gang sagde statsministeren, at det er en begivenhed udover det sædvanlige, som ikke er sket før i Danmark.
»Randers Kommune står med en kæmpemæssig opgave, og den skal de ikke stå med alene. Derfor betragter vi det også som et nationalt anliggende,« sagde hun.
»Nu står vi så her, og får at vide, at det mest sandsynlige scenarie er, at der skal betales 370 mio. kroner, som skal findes over de næste tre år, og skal den regning tørres på ældre, børn og handicappede, så kommer det her til at betyde massive forringelser for rigtig mange borgere. Så i dag vil statsministerens løftebrud resultere i, at man nu kommer til at sidde i hele kommunen med ondt i maven,« fremhæver han.
Samtidig angriber han de lokale folketingsmedlemmer for at være tavse i sagen, og mener, at de svigter.
»Det er et ekstremt svigt fra de øvrige østjyske medlemmer af Folketinget. Hvor er Michael Aastrup Jensen, Malte Larsen og Louise Brown? Jeg har ikke hørt dem sige et eneste ord. Jeg er oprigtig bekymret for, om de ved hvad der foregår i deres egen baghave,« pointerer han, og oplyser, at Charlotte Bromann (SF) ikke vil have noget med sagen at gøre, men henviser blot til partiet miljøordfører.
Heunicke afviser løftebrud
»De løfter der er givet til Randers Kommune, har regering levet op til. Vi har taget ansvaret. Staten har taget ansvaret i en kritisk periode. Og så er der leveret et ekstraordinært tilskud til kommunen. Det er helt fair, hvis nogle partier mener, det skal være større. Vi mener, det er et substantielt bidrag til opgaven. Men det er ikke sådan, at det dækker hele regningen,« siger miljøministeren, som samtidig lægger vægt på, at der var sendt 146,3 mio. i tilskud til kommunen til udgifter der skal bruges til at afværge miljøskaderne.
Magnus Heunicke oplyste også, at som loven er, så er det et kommunalt ansvar. Samtidig henviste han til den første del af kammeradvokaten, som vurderer, at Randers Kommune kan rette krav mod DSH Recycling A/S, som er et søsterselskab til Nordic Waste.
Statens pengekasse foreløbig smækket i
Miljøminister Magnus Heunicke vil ikke love mere støtte til Randers Kommune i Nordic Waste-sagen.
Siden jordskreddet har staten sat 200 millioner kroner til miljøkatastrofen, hvoraf 149 millioner er et tilskud til Randers Kommune. Kommunen selv regner dog med, at håndteringen kan føre til et underskud på 370 millioner kroner.
Til TV2 News siger han, at Randers Kommune skal betale sin del af regningen, men at staten vil hjælpe kommunen med at kradse pengene ind hos Nordic Waste, og at der muligvis vil være nogle statslige puljer, som kommunen vil kunne få støtte igennem.
Ministeren fastslår samtidig, at der er behov for at afsøge mulighederne for at få mest muligt at regningen betalt af de to selskaber Nordic Waste og DSH Recycling, som ifølge Heunicke “er stukket af fra regningen”.
Desuden understreger han, at der er statslige puljer, som Randers Kommune kan søge fra, når det gælder genetableringen af Alling Å.
Både staten – Miljøstyrelsen og Gældstyrelsen – og Randers Kommune har rejst erstatningskrav mod konkursboet efter Nordic Waste. Randers Kommune har også rettet erstatningskrav mod søsterselskabet DSH Recycling.
Parallelt med arbejdet med at realisere aktiver og modtage krav i konkursboet arbejder statens advokat, Kammeradvokaten på at afdække, om der kan placeres et ansvar hos ledelse og ejerne bag Nordic Waste samt søsterselskabet DSH Recycling.
Læs også
Nick Zimmermann (DF): Stats- og miljøministeren er fulde af løgn