12 C
Randers
lørdag, maj 4, 2024

Med arbejdshandsken i mælkekartonerne

8.C på Vestervangskolen i Randes brugte en solrig formiddag på at omdanne affald til ressourcer. Plastiklåg kan nemlig blive til telefon-covers, hvis man har viden og vilje – og det har de unge mennesker heldigvis.

Plastik er en ressource, og den findes mange steder. Det har elever fra 8.C på Vestervangsskolen i Randers selv været ude at opleve, da de sorterede låg fra mælkekartoner på Randers Affaldsterminal. Det er god læring, når man har fag-dage om affald og genbrug.

»Det er helt anderledes at have affaldet -eller ressourcerne – i hænderne og stå midt i mængden af mælkekartoner. Det giver en helt anden forståelse af materialet og af, at det ikke af sig selv bliver tryllet om til nye produkter. Det kræver noget viden og energi at komme fra affald til ressource, og det er værdifuldt at mærke på egen krop,« forklarer Michael Kristensen, der er direktør i randersvirksomheden Prounit Frames, som sammen med Vestervangskolen har arrangeret besøget på Randers Affaldsterminal.

Fra affald til telefon-cover

Inden besøget på Randers Affaldsterminal har eleverne haft besøg af Michael Kristensen, hvor han bl.a. har fortalt at mad- og drikkekartoner består af karton, hård og blød plastik og i nogle tilfælde aluminium. Der er altså meget mere end karton, der kan genanvendes.

»Det ikke kun lågene på en mælkekarton, der er af plastik. Der er også et lag plastik der ligger som folie indvendig og udvendig på kartonerne. På nuværende genanvendelsesanlæg bliver den plast typisk brændt og brugt til procesvarme. De anlæg ligger i Holland, Tyskland eller Sverige, da der ikke er anlæg til at bearbejde mad- og drikkekartonerne herhjemme, men teknologien er klar nu,« fortæller Michael Kristensen.

Tilbage til eleverne fra 8.C, der er i fuld gang med at skille kartoner og låg ad. Når de har samlet nok låg, skal de nemlig selv i gang med genanvendelsen. Plasten fra lågene har en fin kvalitet og kan med udstyret hos Prounit Frames støbes om til noget mere brugbart. For elever i 8. klasse kunne det passende være covers til mobiltelefonerne, som vil blive helt unikke og samtidig rumme en god historie om at tænke over de ressourcer, vi bruger hver dag.

Åbne døre for viden om affald

Besøget fra Vestervangsskolen er kommet i stand på initiativ fra skolen og Prounit Frames. Eleverne kender dog allerede Affaldsskolen og har tidligere været på besøg som led i undervisningen. Det glæder da også Allan Asp Poulsen, leder for Affald & Genbrug ved Randers Kommune, at mulighederne på Affaldsterminalen bliver tænkt ind i undervisningen.

»Uddannelse og bevidsthed om vores ressourcer er en vigtig opgave for os, og det er afgørende at fremtidige generationer får en grundlæggende viden om de ressourcer, der ligger bag vores forbrug. Vi har selv Affaldsskolen, hvor vi både besøger og tager imod skoler og andre interesserede, men vi er også altid klar til at stille vores plads og materialer til rådighed for skoler, der opsøger os,« fortæller Allan Asp Poulsen.

Relaterede artikler

Nyeste artikler