9.7 C
Randers
tirsdag, maj 30, 2023

Modstandsmand hædret

Da foreningen ”Niels Ebbesens Venner” lørdag afholdt generalforsamling på det gamle rådhus i Randers, blev modstandsmanden Børge Simonsen hædret og dekoreret for sin indsats under besættelsen.

Allerede som 18-årig kom han med i modstandsbevægelsen via FDF-spejderne i Randers. hvor han var tropsfører.

Blandt andet medvirkede Børge Simonsen i sabotagen mod slæbebåden „Bjørn.“

»Det sidste stykke tid sov jeg med en ladt maskinpistol, og jeg var klar til at bruge den hvis Gestapo skulle komme for at hente mig,« har Børge Simonsen tidligere forklaret.

Da frihedsbudskabet lød fra London den 4. maj 1945, var Børge Simonsen alene hjemme, fordi han skulle udarbejde en vagtplan for sin modstandsgruppe.

Det var en meget bevægende oplevelse, da frihedsbudskabet lød, og da kom tårerne frem, har Børge Simonsen fortalt til News Netavis.

Det var en stor lettelse, fordi befrielsen fjernede det kolossale pres, som havde lagt på ham og andre modstandsfolk, hvor de hele tiden var i fare for at blive arresteret, og udsat for tortur.

Inden overrækkelsen, begrundede medlem af bestyrelsen Charlotte Ankerstjerne tildeling af medaljen:

Børge Simonsen har via sin dåd og sit mod som modstandsmand medvirket til at kæmpe for Danmarks frihed og selvstændighed.

Uselvisk og med livet som indsats, trodsede han den tyske besættelsesmagt, og gik til aktiv modstand trods sin unge alder. Vi må som land aldrig glemme den indsats, som Børge Simonsen og andre gjorde for at beholde Danmark på danske hænder.

 Danmarks historie og overlevelse blev formet dengang med store personlige ofre undervejs. Modstandsfolkene fik efter befrielsen en tung bagage med ar på sjæl og legeme.

 Derfor bør vi lægge ekstra vægt bag de ord der udtrykker vores taknemmelighed ved at tildele Børge Simonsen Niels Ebbesen Medaljen.«

Herefter blev den eftertragtede medalje overrakt og påhængt Børge Simonsens jakkerevers af Egon Thomsen, som også er bærer af Niels Ebbesen Medaljen.

(artiklen fortsætter under billedet)

Foruden Børge Simonsen blev også direktør for Randers Regnskov og kaptajn Henrik Herold tildelt Niels Ebbesen medaljen.

Tidligere har også skuespiller Bodil Jørgensen modtaget Niels Ebbesen Medaljen.

Læs også Børge gik til modstand

Her kan du læse mere om Niels Ebbesens Venner

Relaterede artikler

Nyeste artikler