0.3 C
Randers
tirsdag, december 6, 2022

Nu er Nick Zimmermann og Louise Brown rigtige medlemmer af Folketinget

Onsdag 16. november var en stor dag for de nyvalgte medlemmer af Folketinget. Herunder Nick Zimmermann (DF) og Louise Brown (LA) fra Randers.

Ifølge grundloven skal alle medlemmer af Folketinget skrive under på, at de vil overholde grundloven. I går skrev 52 nyvalgte under.

»Jeg lover herved på ære og samvittighed at holde rigets grundlov.« 

Det er denne sætning i grundloven, som alle medlemmer af Folketinget skal skrive under på for at kunne sidde i Folketinget. Mange af medlemmerne af det nye Folketing er genvalgte, og har derfor allerede skrevet under.

(Se video nederst på siden, hvor de begge underskriver)

Før underskrifterne kunne sættes, skulle der ske godkendelse af folketingsvalget den 1. november.

Herefter gik det fra folketingssalen til fællessalen, hvor der var tæt pakket af mennesker, som skulle se de nye folketingsmedlemmer sætte deres underskrift på, at ville overholde Grundloven.

I den forbindelse må folketingsmedlemmerne have op til fem familiemedlemmer eller bekendte med.

For Nick Zimmermann var det et højdepunkt og en stor oplevelse at deltage i grundlovsceremonien, og underskrive det legendarisk dokument.

»Det var med glæde og stolthed, at jeg satte min underskrift,« fortæller han, og tilføjer, at det først er nu, han rigtig medlem af Folketinget.

Med i fællessalen havde Nick Zimmermann sin hustru Kristina, sønnen Mads på syv måneder, samt sin mor Anette.

De var med hele dagen, og når han var i folketingssalen, sad de pårørende på tilhørerpladserne.

Højtideligheden blev ikke fejret stort. »Vi har jo sønnen på 7 måneder, så det bliver sikkert lidt takeaway-mad her på hotellet,« fortæller han.

Nick Zimmermann ved endnu ikke hvilke udvalg han får sæde i.

»Vi har afleveret ønsker om hvilke udvalg vi ønsker at sidde i, og hvilke ordførerskaber vi ønsker. Uanset hvilke udvalg og ordførerskaber, så går jeg på med krum hals, erklærer han, og oplyser, at det i sidste instans er gruppeformand Peter Kofod og partiformand Morten Messerschmidt der afgør det.

Det var med glæde og stolthed, at jeg satte min underskrift

Nick Zimmermann

De overnatter i København. Men ikke i den lejlighed, som stilles til rådighed for folketingsmedlemmerne. Disse værelser vil først være klar i midten af december.

Indtil lejlighederne står klar, vil Nick Zimmermann og Louise Brown overnatte på hotel, når de skal passe deres arbejde i København

Louise Brown fejrede det med daim, en donut og en cola

For Louise Brown var det højtideligt og med stor ærefrygt, stolthed og ydmyghed at sætte sin underskrift.

»Det var så vildt og surrealistisk at sidde der, så jeg kunne slet ikke koncentrere mig, om hvad der stod på den seddel, vi skulle underskrive. Det trængte ikke rigtigt ind, at det var virkeligt,« fortæller hun.

Heller ikke Louise Brown gjorde et stort nummer ud af, at have underskrevet det væsentlige dokument, som er obligatorisk for at sidde i Folketinget.

Hun havde ægtemanden Peter, datteren Havanna, reservemor Lone, samt sin far og hans kæreste med på Christinsborg.

»Vi sidder i toget på vej til Randers. Vi fejrer det med en daim, en donut og en cola,« siger Louise Brown, og oplyser, at det vigtigste var, at være var sammen alle sammen,« understreger hun.

«Og så er det bedst at komme hjem og sove i sin egen seng,« tilføjede hun.

Inden hun skulle underskrive det vigtige dokument, havde hun deltaget i sin første afstemning. Hun var blandt dem, som skulle genkende resultatet af folketingsvalget den 1. november.

Der skal snarest vælges ordførerskaber i Liberal Alliance, hvilket sandsynligvis sker i slutningen af ugen, men Louise Brown vil ikke løfte sløret for, hvilke ordførerskaber, hun har lagt billet ind på.

Dog ved hun, at hun er medlem af epidemiudvalget, da det er et stående udvalg.

Det er bedst at komme hjem og sove i sin egen seng

Louise Brown

Louise Brown kunne afsløre, at datteren Havanna på 14 år netop har meldt sig ind i LA’s ungdomsorganisation. Så Louise Brown vil ikke afvise, at datteren på et tidspunkt vil forsøge at overtage sin mors plads i Folketinget.

Skal lære spillets uskrevne regler

Ligesom ved de fleste andre jobs er der meget at lære, når man for første gang skal bestride politiker-jobbet.

Men især på ét punkt skiller Christiansborg sig ud som arbejdsplads. Det er nemlig et sted med mange uskrevne regler, og de kræver lidt at gennemskue.

Der er mange, der skal til at finde ud af, hvordan det er at være folketingspolitiker og lære at finde rundt. Ikke kun på gangene, men også i lovgivningsprocessen, og hvordan man forhandler.

Men der kan gå lang tid, før de nye folketingsmedlemmer for alvor kommer i gang. Der bliver ikke noget at lave for de nye folketingsmedlemmer rent lovgivningsmæssigt, før der er dannet en regering.

Derfor er Christiansborg-politikerne bundet på hænderne i forhold til at forslå nye love i salen.

Relaterede artikler

Nyeste artikler