10.8 C
Randers
lørdag, april 27, 2024

Organisation vred over forslag til nye regler om dyretransporter i EU

Nye regler for dyretransporter afslører, at EU Kommissionen er helt ude af trit med borgernes ønsker om bedre dyrevelfærd for millioner af dyr i landbruget. Det er gift for demokratiet, når EU løber fra deres løfter, mener World Animal Protection.

»Den måde, vi behandler naturen på – inklusive dyr – siger meget om, hvilke mennesker vi er, og jeg er glad for at se, at vi i dag gør fremskridt inden for dyrevelfærd,« siger Maroš Šefčovič, som er ledende næstformand i kommissionen.

De nuværende EU-regler for dyretransport er 20 år gamle. Ifølge kommissionen afspejler de ikke længere den verden, vi lever i, og den seneste videnskab.

Men organisationen World Animal Protection mener, at der ikke bliver gjort nok.

»De her ændringer er ganske enkelt alt for lidt, og det er dybt skuffende, at Kommissionen ikke tager hensynet til dyrevelfærd alvorligt. I forvejen har EU-kommissionen droppet revideringen af EUs dyrevelfærdslov på ubestemt tid, selvom de utvetydigt lovede at udfase bure i landbruget tilbage i 2021,” siger Pernille Fraas Johnsen, dyrevelfærdsekspert i World Animal Protection.

Millioner bliver ignoreret

Forud for det uambitiøse forslag om dyretransport, er gået mere end tre år, hvor EU-kommissionen ikke har kunnet undgå at se, hvordan borgerne i stigende grad forlanger handling til fordel for dyrene.

Næsten tre millioner EU-borgere har skrevet under på to borgerforslag, der utvetydigt forlanger klart forbedrede forhold for landbrugsdyrene. Nemlig ‘End The Cage Age’, der forlanger afskaffelse af bure i landbruget, og ‘Fur Free Europe’, der vil forbyde al pelsproduktion. De to borgerforslag kunne mønstre henholdsvis 1,4 og 1.5 millioner underskrifter, og i sommeren 2021 besluttede EU-kommissione, at tiltræde ‘End The Cage Age’. Her meddelete Kommissionens fødevarekommissær, at det nu var slut med bure og tremmer i EUs landbrug, og at de ville blive udfaset med effekt fra 2027. 

I efteråret 2023 løb Kommissionen imidlertid fra alle løfter, da de udskød den planlagte revision af EUs dyrevelfærd, herunder den lovede udfasning.

»Det er dybt skuffende, at EU Kommissionen ikke holder det, de lover borgerne,« siger Pernille Fraas Johnsen.  

»Og særligt når det må være klart for dem, at det er det borgerne ønsker. Deres egen aktuelle  meningsmåling, det såkaldte Eurobarometer, er fuldstændig på linje med vores borgerforslag, der viser med al ønskelig tydelighed viser, at borgerne vil have klart bedre velfærd for EUs landbrugsdyr.«

Et andet lovforslag omfatter nye systemer til at holde opsyn med opdrætning og salg af hunde og katte for at kæmpe imod ulovlig handel med kæledyr.

»Næsten halvdelen af de europæiske husholdninger ejer en kat eller en hund. I dag foreslår vi for første gang nogensinde EU-lovgivning, som skal beskytte millioner af hunde og katte, som er avlet i EU,« siger Stella Kyriakides, kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed.

Den nye lovgivning vil ikke påvirke kæledyrsejere, men dem, der avler eller opdrætter hunde og katte med henblik på videresalg.

Næste skridt er, at forslagene går videre til EU-Parlamentet og EU-Ministerrådet. Forslaget kan nå at få flere ændringer, før det bliver nedskrevet som lovtekst.

Relaterede artikler

Nyeste artikler