5.7 C
Randers
lørdag, april 27, 2024

Veteraner og udsendte hædret i Randers

Den årlige flagdag for Danmarks udsendte blev traditionen tro markeret med flag, musik og taler tirsdag 5. september i Randers.

Fra en skyfri himmel skinnede solen på veteranerne og deres pårørende tirsdag eftermiddag ved Randers Havn. Her startede flagdagen med kransenedlæggelse ved mindestenen for de udsendte, faldne og sårede veteraner. Det skete til tonerne af Blæserorkestret Søndermarken og under fanerne fra Hjemmeværnskompagniet Hvidsten. Og to af Forsvarets F16-fly hilste på fra oven.

Efterfølgende gik turen til Det Gamle Rådhus, hvor borgmester Torben Hansen talte til de fremmødte.

»I år er det 15. gang, at vi på tværs af landet hejser flag og lægger kranse for at anerkende og mindes tidligere udsendte. Det er en særdeles vigtig dag, hvor vi hylder veteranerne og deres pårørende,« sagde borgmester Torben Hansen foran Det Gamle Rådhus flankeret af fanebærende Randers-veteraner.

I Randers Kommune kan 655 borgere kalde sig veteraner. Det er soldater, hjemmeværnsfolk, beredskab, politifolk, redningsfolk, sygeplejersker, læger, præster og chauffører, der alle har været sendt ud til verdens brændpunkter, kunne Torben Hansen berette.

Borgmester Torben Hansen

»Gennem jeres arbejde under udsendelser til kriser, konflikter, krige og katastrofer, har I bidraget til at forbedre liv og levevilkår for tusindvis af mennesker. Mange tak for jeres indsats. Jeg vil også gerne sige tak til alle pårørende for jeres støtte og styrke – og en særlig tak til alle børnene, som har ventet herhjemme,« sagde Torben Hansen.

Herefter talte Thorbjørn Forsberg, som er veteran. Han fortalte om sine betragtninger om identitet som soldat og Afghanistan-veteran.

Også Randers Kommunes veterankoordinator Stanley Schmücker talte til de fremmødte ligesom veteran Thorbjørn Forsberg gjorde det.

Thorbjørn Forsberg har været udsendt til Bosnien, Afghanistan og Libyen, og han kunne fortælle om sine oplevelser som presseofficer, om at have fået PTSD og hvor svært det kan være at forholde sig til kontrasten mellem krig og hverdagslivet.

Thorbjørn Forsberg

Efter talerne fulgte et minuts stilhed for de udsendte, som er faldet i dansk tjeneste, samt uddelinger af medaljer til børn af udsendte veteraner.

Ceremonien på Rådhustorvet sluttede med uddeling af børnemedaljer. Her modtog Katrine Wittenhoff Jensen en medalje.

Derpå kunne Torben Hansen og Stanley Schmücker byde de mange fremmødte indenfor i Det Gamle Rådhus til en forfriskning

Dagen sluttede med en æres- og mindegudstjeneste med sognepræst og tidligere feltpræst Søren Dam Kjeldsen.

Katrine Wittenhoff Jensen fik medalje
Kaptajn for Hjemmeværnskompagni Hvidsten sammen med pastor Søren Dam Kjeldsen
Formand for Danmarks Veteraner Kronjylland holder tale
Veterankoordinator Stanley Schmücker

Relaterede artikler

Nyeste artikler