-6.4 C
Randers
tirsdag, november 28, 2023

Claus Hjort Frederiksen tiltalt for at have afsløret statshemmeligheder

Statsadvokaten i Viborg har i dag rejst tiltale mod et tidligere medlem af Folketinget. Tiltalen angår overtrædelse af straffelovens § 109, stk. 1, ved at have røbet eller videregivet hemmeligheder af betydning for statens sikkerhed.

Justitsministeren har tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om, at der kan rejses tiltale mod et tidligere medlem af Folketinget, der ifølge tiltalen i flere tilfælde har røbet eller videregivet statshemmeligheder. 

»Det er selvsagt alvorligt, når højt klassificerede oplysninger, der er belagt med tavshedspligt, og som er væsentlige for efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte Danmark, bliver videregivet til uvedkommende. Det kan skade forholdet til efterretningstjenesternes samarbejdspartnere, svække tilliden til efterretningstjenesterne og gøre det sværere for dem at udføre deres arbejde,« siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen, Statsadvokaten i Viborg.

Ligesom i lignende sager vil anklagemyndigheden af hensyn til sagens indhold anmode om, at den bliver behandlet for lukkede døre.

»I sagen indgår højt klassificerede oplysninger, som ikke kan lægges åbent frem.  Uanset den store offentlige interesse er der efter anklagemyndighedens opfattelse et klart tungere hensyn at tage til efterretningstjenesternes virke. Det skal være muligt at retsforfølge uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger, uden at man risikerer, at efterretningstjenesternes mulighed for at løfte deres arbejdsopgaver bliver yderligere kompromitteret, hvilket en åben eller delvis åben proces vil skabe en alt for stor risiko for,« siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Claus Hjort Frederiksen (V) står fast på, at han intet har gjort galt.

Den tidligere forsvarsminister er blevet tiltalt for at have røbet statshemmeligheder, men i et opslag på Facebook understreger han, at han er uskyldig, og at han vil gøre alt for at blive frifundet.

»Jeg bestrider at have overskredet grænserne for min vidtgående ytringsfrihed som politiker, og jeg har ikke afsløret angivelige statshemmeligheder. Punktum.«

»Det var ikke sådan, jeg havde drømt om at mit otium skulle være, men når det ikke kan være anderledes, er jeg klar til at tage det slag med, og jeg har både kræfter og overskud til at gå hele vejen, skriver han.

Claus Hjort: Bare åbn de døre

Statsadvokaten i Viborg udsendte tidligere i eftermiddag en pressemeddelelse med nyheden om, at man har rejst tiltale mod et tidligere folketingsmedlem, dog uden at nævne Claus Hjort Frederiksen ved navn.

Kort tid efter bekræftede Claus Hjort både til DR og en række andre medier, at der var tale om ham.

Anklagemyndigheden kræver, at dørene bliver lukkede under sagen. Det sker ifølge anklagemyndigheden af hensyn til efterretningstjenesternes arbejde.

Det ønske deler Hjort ikke.

»Jeg vil kæmpe til yderste for at få dem slået op på vid gab,« skriver han.

Anklagemyndigheden har desuden oplyst, at man har rejst den som en domsmandssag.

Det vil sige, at det er en juridisk dommer og to lægdommere, der skal tage stilling til sagen. De to lægdommere er personer uden juridisk baggrund.

Men også her er Claus Hjort Frederiksen uenig.

»Anklagerne begærer domsmandssag, jeg vil kræve et nævningeting, da der er tale om en politisk sag.«

Anklagemyndigheden forventer at skulle bruge syv retsmøder til straffesagen. Det oplyser den tidligere ministers forsvarer, advokat René Offersen, til Ritzau.

Han oplyser også, at han vil bede Københavns Byret om at lade et nævningeting afgøre sagen.

»Fordi det er en politisk sag,« siger René Offersen til Ritzau.

Sagen er endnu ikke berammet.

Relaterede artikler

Nyeste artikler