11.8 C
Randers
lørdag, maj 25, 2024

Debat: Hvorfor har vi en kulturpolitik i Danmark, hvor københavnske museer åbenbart er bedre end de østjyske

Læserbrev af Nick Zimmermann, medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti

Vidste du, at hvert eneste år går østjyske museer og kulturinstitutioner glip af kæmpe statslige tilskud, der i stedet ender i favnen på de københavnske museer?

Tag f.eks. Arken nær København, der med et besøgstal på ca. 100.000 personer i 2022 fik et statsligt tilskud på mere end 32 mio. kr. Til sammenligning fik Museum Østjylland med ca. 300.000 besøgende i 2022 knap 3,5 mio. kr. i statsligt tilskud. Logisk? Nej!

I København betaler statskassen gladeligt for museer og kulturinstitutioner, hvorimod de østjyske museer skal finansieres af kommunerne. Mærkeligt og urimeligt!

Det presser kommunernes økonomi. Mens de københavnske museer smasker sig i statslige midler og de københavnske kommuner dermed undgår medbetaling, skal vi her i Østjylland åbenbart selv betale til vores kultur. Måske fordi de i København ikke mener, at østjyske museer er fine nok?

Når pengene går fra kommunernes kasse, betyder det jo også, at der bliver færre midler til vores kernevelfærd i kommunen. Og her skal jeg hilse og sige, at det jo ikke ligefrem bugner med midler i forvejen. Derfor er det dybt urimeligt overfor os østjyder, at vi skal betale til kultur, mens andre får det hele betalt af statskassen.

Jeg mener, at kulturmidlerne i langt højere grad end i dag bør afspejle hele Danmark. Socialdemokrater, Venstre-folk og nu en kulturminister fra Moderaterne har alle siddet for bordenden. Ingen har gidet gøre noget ved det år efter år. Hvorfor ikke?

Stod det til mig, skulle støtten til de københavnske museer ligestilles med de østjyske museer. Det er kun fair, at vi har en geografisk lighed mellem de danske museer. Det vil jeg fortsat presse på for, så vi forhåbentlig en dag kan få banket det ind i hovedet ovre på Christiansborg, at københavnsk kultur altså ikke er bedre end østjysk kultur.

Relaterede artikler

Nyeste artikler